Uzimanjem proteinskog praha, Hrvati bi mogli produljiti svoju očekivanu životnu dob i doživjeti 82 godine, dok bi Hrvatice puhale nešto više svjećica na rođendanskoj torti – čak 89!
Ako
 uzimate proteinski prah, koji je omiljen među body builderima, nakon 55.
 godine, povećat ćete svoje izglede za dugovječnošću, tvrde znanstvenici.
Talijanski
 znanstvenici su ponudili formulu dugovječnosti, a ona dolazi u obliku
 proteinskog praha koji obično uzimaju fitness entuzijasti i sportaši. Proučivši
 učinak ovog pripravka na laboratorijskim životinjama, ustanovili su kako
 mješavima proteina gradi mišiće, poboljšava formu, ravnotežu i koordinaciju, a
 jednako tako omogućuje duži i zdraviji život.
Ovaj napitak može
 produljiti život za 12 posto, što prevedeno u ljudsko vrijeme znači i do deset
 godina života, tvrde stručnjaci Sveučilišta Brescia. Prema njima, ako
 proteinski prah uzimate svakodnevno, počevši od srednje dobi, imate vrlo velike
 izglede puhanja povećeg broja svjećicana rođendanskoj torti ujedno ojačava
 slabe i istrošene mišiće te na taj način smanjuje rizik padova i prijeloma,
 koji su najčešći uzrok boli kod starijih osoba.
Istražiački tim, koji
 je predvodio profesor Enzo Nisoli, davao je sredovječnim miševima vodu
 obogaćenu aminokiselinama – gradivnom materijalu proteina, a korištene su leucin,
 isoleucin i valin. “Ispitanici” koji su uzimali ovaj dodatak živjeli su 80 dana
 dulje u odnosu na druge miševe koji nisu uzimali proteinsku mješavinu.
Za prosječnog Hrvata,
 čija je očekivana životna dob 72,9 godina godine, to znači da bi uz ovaj
 dodatak mogao doživjeti i 81,6 godina! Prema podacima Državnog zavoda za
 statistiku, Hrvatice bi trebale doživjeti 79,6 godina bez proteinskog praha,
 tj. 89 godina s njim.
Tri aminokiseline
 koje su sadržane u proučavanom prahu inače se u velikim količinama nalaze u
 piletini, no ako se uzimaju putem dodataka prehrane, ne moraju se probaviti i samim
 time se brže apsorbiraju u krvotok. Voditelj talijanskog istržaivanja trdi kako
 one povećavaju količinu mitohondrija, koji hranu pretvaraju u energiju i štite
 tijelo od slobodnih radikala – molekula kisika koje napadaju stanice našeg
 tijela.
Istraživanje je objavljeno u stručnom časopisu Cell Metabolism.
K. Horvat




