Ako ste već bili u Parizu i posjetili poznatu parišku slastičarnicu Laduree i popili ondje kavu, onda zasigurno znate o čemu vam sada pišem… Macaron je visokocijenjen francuski kolačić napravljen isključivo od bjelanjaka, badema i šećera u prahu.
Odlikuje
 se ravnim, glatkim vrhom i “rubićem” ili stopalom ravnog dna. Topi se
 u ustima dok ga jedete, a obično bude punjen nekom ukusnom kremom na bazi
 maslaca ili ganache kremom. Mogu se naći u različitim okusima poput kokosa,
 maline ili čokolade i još različitijim bojama, pa ih ima svijetlih,
 ružičastih, tirkiznih ili tamnih…
Kako
 bi kolačići u potpunosti uspjeli, njihova izrada se
 mora odvijati po određenim pravilima: 
- Bjelanjke treba 24 – 48 sati prije izrade odvojiti od žumanjaka te ih
držati na sobnoj temperaturi - Bademe treba što više usitniti i 2 – 3 puta prosijati kroz
kuhinjsko sito kako vam se ne bi stvarale grudice - Nakon što ste ih istisnuli na papiru za pečenje, obavezno ih ostaviti još
sat vremena kako bi se posušili - Peći točno 12 minuta
 
Potrebni sastojci
 3 bjelanjka
 50 g kristal šećera
 110 g sitno mljevenih blanširanih badema
 200 g šećera u prahu
 1 žlica kakaa za kolače
Za kremu
200 g nugat mase
 50 g bijele čokolade
 70 g omekšalog maslaca
Priprema
1.
 Bjelanjke izmiksajte u čvrst snijeg postupno dodavajući kristal šećer. U čvrst
 snijeg, malo po malo, u nekoliko navrata, dodajte pomiješane fino
 mljevene i prosijane bademe sa šećerom u prahu, pa ih jačim pokretima gumenom
 žlicom dobro umiješajte u snijeg.Na kraju dodajte jednu žlicu kakaa i
 dobro izmiješajte. Smjesa je dobro izmiješana ako se ponaša poput lave,
 odnosno ako vam kad istisnete smjesu iz pekarske vrećice na
 papir u limu, ne ostane čvrst repić ili vrh nego se taj repić
 utopi u preostalu smjesu.
2.
 Znači izmiješanu smjesu premjestite u pekarsku vrećicu i kružnim
 pokretima istiskujte male pločice ili diskove na papiru za pečenje u limu.
 Takve ostavite sat vremena da odstoje, odnosno da se posuše (nikako ne
 preskočiti taj dio izrade). Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 150 °C.
3.
 Odstajale kolačiće pecite u zagrijanoj pećnici točno 12 minuta. Pečene izvadite
 iz pećnice i pustite da se potpuno ohlade, pa ih tek tada skinite s papira za
 pečenje.
4. Za
 to vrijeme na pari otopite nugat masu i bijelu čokoladu, otopljenu smjesu
 ohladite, pa mikserom umiješajte omekšali maslac, te izradite nugat kremu.
5. Na
 prohlađene kolačiće (macaronse) uz pomoć slastičarske vrećice istiskujte nugat
 kremu pa ih spojite drugim kolačićem. Stavite ih još kratko u
 hladnjak da se stisnu.
Nada Duhović
Just good food




