Ovo nije samo obična pita, ovo je
savršena pita za koju bih rekla da je najljepša od svih pita koje sam ikad
vidjela i sigurna sam da svojim izgledom bez imalo srama može uljepšati bilo
koji običan ili svečaniji stol. Zato ovaj put u food blogerskoj igri
“Ajme
koliko nas je” čija tema ovaj mjesec je vino,
a domaćica Valentina.
Potrebni sastojci za tijesto
300 g brašna za prhka tijesta
100 g šećera
malo soli
150 g hladnog maslaca
1 jaje
3-4 žlice vode
Za nadjev
1 limun
1/2 l kvalitetnog crnog vina
1 štapić cimeta
250 g šećera
5 krušaka
200 ml slatkog vrhnja
400 g poluposnog svježeg sira
4 jaja
naribana limunova korica
Postupak
1. Za tijesto: brašno pomiješajte sa šećerom i malo soli, u sredini napravite jamicu, pa po rubovima nožem nasjeckajte kockice hladnog maslaca. U sredinu ulijte jaje razmućeno s vodom, a zatim sve dobro rukama izmiješajte tako da tijesto postane mrvičasto, te ga dobro izmijesite, zamijesite tijesto i oblikujte ga u kuglu. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite 30-ak minuta u hladnjaku.
2. Limun dobro operite u vrućoj vodi, obrišite i narežite na kriške. Stavite ga u lonac s vinom, cimetom i 100 g šećera, pa sve kuhajte dok se malo ne zgusne. Tada maknite cimet i kriške limuna. Kruške ogulite, pa im s donje strane nožem izdubite sredinu s košticama. Stavite voće u vino, prelijte tekućinom i pustite da polako kuha 25 minuta u poklopljenom loncu. Kuhane kruške izvadite, dobro ocijedite, ohladite i prerežite popola.
3. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Ohlađeno tijesto razvaljajte, pa njime obložite kalup za pitu (promjera 26 cm). Izmiješajte svježi sir i slatko vrhnje, pa mu primiješajte jaja izmiksana s preostalih 150 grama šećera i malo naribane limunove korice. Kremu izlijte preko tijesta, po njoj posložite kruške sa zaobljenom stranom prema gore. Pitu pecite 45-50 minuta, po potrebi ju prekrijte aluminijskom folijom. Pečenu pitu izvadite iz pećnice i ohladite u kalupu. Prije samog posluživanja pospite ju šećerom u prahu.
Nada Duhović
Just good food