Prosječna dob kada se rak gušterače dijagnosticira kod osoba je 72. godina, no ako ste skloni pretjeranoj konzumaciji alkohola i cigareta, tada ova bolest može nastupiti već u 61. godini (za alkoholičare), tj. 62. godini (za pušače).
Tako tvrde istraživači Sveučilišta u Michiganu koji su do ovih rezultate došli proučavajući 880 pacijenata s rakom gušterače.
Otkriće američkih stručnjaka pokazuje kako pušači i osobe sklone alkoholu mogu ranije razviti ovaj rak u odnosu na ostalu populaciju no oni nisu uspjeli dokazati kako spomenute navike direktno mogu uzrokovati rak. Studija, objavljena u časopisu American Journal of Gastroenterology nudi objašnjenje zašto bi probir za rak gušterače trebao ranije početi. Naime, on je težak za otkriti, a jednom kada se pojave simptomi, veliki su izgledi da se rak proširio na druge organe (metastaze). Trenutno ne postoje pretrage kojima se ova vrsta maligne bolesti može testirati ako nisu prisutni simptomi.
Michelle Anderson, voditeljica istraživanja, definirala je što točno misli izrazom strastveni pušači i osobe sklone alkoholnim pićima: osobe koje puše više od jedne kutije cigareta dnevno, tj. osobe koje popiju tri ili više pića dnevno.
Ako ste se pronašli u ovom opisu, zanjte kako nije kasno i da možete smanjiti svoj rizik: ako prestanete pušiti ili čak smanjite broj cigareta koje dnevno popušite, vaš rizik razvijanja raka gušterače neće nimalo biti veći.
Iako nije česti oblik malignih bolesti, rak gušterače je jedan od smrtonosnijih. Više od 95 posto pacijenata umre u roku od dvije godine nakon dijagnoze. Najčešći faktori rizika raka gušterače su starija životna dob, pušenje, prehrana bez dovoljno voća i povrća, a s druge strane bogata mastima, prekomjerna debljina, smanjena fizička aktivnost, te ranije bolesti kao dijabetes, pankreatitis i ciroza jetre. Kemoterapeutici koji su trenutno dostupni za liječenje raka gušterače nisu se pokazali pretjerano učinkovitima.
K. Horvat