Ako su vam dosadile dagnje na klasičan način, s maslinovim uljem i češnjakom, vrijeme je da ih probate na marokanski način!
Autor ovog recepta je Goli kuhar Jamie Oliver. Iako je riječ o vrlo jednostavnom i brzinski gotovom jelu, namirnice koje su potrebne mogle bi biti pravi izazov. Naime, marokanske dagnje uključuju umak na bazi ukiseljenih limuna i harise.
Ukiseljeni limuni specifična su namirnica za sjevernoafričku i indijsku kuhinju, a kod nas su još uvijek rijetki. Ako ih ne pronađete, “varajte” i dodajte sok pola limuna i malo naribane limunove korice. Jednako tako, harisa je ljuti začin od samljevenih papričica, a njegova se popularna inačica u Tunisu može naći na svakom koraku u obliku paste (takošer sadrži češnjak, malsinovo ulje, korijandar i kim). Ako vam harisa nije na raspolaganju, upotrijebite peperoncine ili čili u prahu.
Sastojci:
- dva kilograma dagnji
- nekoliko žlica maslinovog ulja
- četiri češnjaka
- jušna žlica paste od harise
- 600 grama pelata
- dva mala ukiseljena limuna
- svježanj korijandra
- dva mala ukiseljena limuna
- prstohvat šafrana
- sol i papar
Priprema:
1. Dagnje očistite od algi i travčica koje su se na njima nakupile, no ovaj korak nije nužan, jer je prilično kompliciran i oduzima vrijeme. Poanta recepta je da je brzinski gotov!
2. U posudi sa širokim dnom zagrijte maslinovo ulje, usitnjeni češnjak i harisu u pasti.
3. U blenderu usitnite preostale sastojke, posolite i popaprite. Ovako pripremljen umak prelijte u posudu, pojačajte vatru i kada zakipi dodajte dagnje. Poklopite i kuhajte pet minuta ili dok se dagnje ne otvore.
Vrlo je važno da stavite toliko dagnji da se prekrije dno posude – nipošto više, jer se one neće skuhati i ostat će zatvorene. Ako nemate dovoljno široku posudu, dagnje kuhajte “u dva puta” ili u dvije posude istovremeno. One dagnje koje se ne otvore – bacite.
Dobar tek!
K. Pužar