Stvaranje zubnog kamenca nažalost ne možemo spriječiti, ali dobrom higijenom i kontrolnim pregledima kod stomatologa i pravovremenim odstranjivanjem ga možemo u velikoj mjeri držati pod kontrolom i utjecati na brzinu njegovog nastajanja.
Nepravilnom ili nedostatnom oralnom higijenom na zubima se nakupljaju meke naslage hrane koje formiraju plak i sadrže bakterije koje su odgovorne za nastanak karijesa. Plak je danas najčešći uzročnik nastanka parodontalne bolesti. Uz pomoć minerala iz sline procesom mineralizacije plak se pretvara u zubni kamenac koji dodatno pogoduje razmnožavanju bakterija. Iz istog se da zaključiti da će kamenac nastati onda kada se naslage hrane dobro ne očiste s površine zuba.
Što sve uzrokuje nastanak zubnog kamenca
Pojačano stvaranje plaka u nedostatku higijene može uzrokovati mekana hrana koja se lakše lijepi na zube od one tvrđe. Osim toga kod nepravilnog položaja zubi zbog njihove zbijenosti otežano je četkanje i samočišćenje zbog čega hrana ostaje u prostorima između zubi i uz zubno meso. Nepravilno napravljeni ili istrošeni ispuni (plombe) koji odstoje od zuba kao i građa cakline (manja glatkoća cakline) su također mjesta na kojima se skupljaju naslage. Iz svih tih razloga može doći do povećanog stvaranja kamenca.
Zubni kamenac može uzrokovati nastanak ozbiljnih bolesti
Njegovim pretjeranim nakupljanjem dolazi do upale zubnog mesa koje postaje bolno, otečeno, crveno i sklono krvarenju. To su prvi simptomi koji ako se stanje ne sanira vode do upale dubljih struktura potpornog aparata zuba koja može rezultirati povlačenjem kosti i posljedično tome rasklimavanjem i gubitkom zubi (parodontalna bolest). Kamenac sačinjavaju tvrde naslage koje se mogu odstraniti jedino u stomatološkoj ordinaciji.
Izbjegnite upale zubnog mesa redovitim čišćenjem kamenca
Najčešća mjesta njegovog povećanog nakupljanja su jezična strana donjih prednjih zubi i obrazna ploha gornjih prvih molara, jer se tu nalaze izvodni kanali žlijezda slinovnica. Kako bi izbjegli upale zubnog mesa, zubni se kamenac mora redovito odstranjivati, barem jednom godišnje, a poželjno je svakih 6 mjeseci ili po potrebi češće, ovisno o brzini njegovog stvaranja. Osim profesionalnog čišćenja zubi od jednake je važnosti i pravilna oralna higijena kod kuće kako bi spriječili zadržavanje hrane na zubima. O pravilnom četkanju, vrstama četkica i dodatnim sredstvima za čišćenje zubi educirat će vas vaš stomatolog.
Zapamtite, postoje razni uzroci nastanka kamenca: genetika, slina, hrana i piće itd., ali pojačanom i pravilnom higijenom te redovitim odlascima kod zubara mogu se spriječiti sve moguće komplikacije.