Prehrambena vlakna u našem organizmu mogu smanjiti razinu šećera u krvi, kontrolirati kolesterol, spriječiti nastanak hemeroida pa čak i prevenirati razvoj raka crijeva.
Žene bi trebale kroz dan u organizam unijeti oko 25 g. vlakana, a muškarci do 40, napominje Carolyn Brown, nutricionistica iz New Yorka.
Problem je u tome što malo ljudi obraća pažnju na unos prijeko potrebnih vlakana u organizam, stoga vam na najjednostavniji način predstavljamo namirnice koje ih sadrže najviše.
Kukuruz
Svi smo upoznati s ovom namirnicom, a danas je važno napomenuti kako jedan klip kukuruza sadrži 2 grama vlakana. Super je vijest što su kokice još bolji izvor vlakana, naime sadrže otprilike 3.5 g vlakana u porciji od tri šalice. Ukoliko ih ne pržite na maslacu ili ulju, one će biti i super pomoć u skidanju kilograma., prenosi health.com.
Mahunarke
Sve vrste grahorica i mahunarki (grah, leća, grašak) prirodno su bogate vlaknima, ali i proteinima, vitaminima i mineralima. Tako naprimjer jedna šalica zrna mahuna sadrži 16.3 g vlakana, crni grah 15 g.
Avokado
Ukusno kremasto meso avokada odličan je izvor vlakana, pa tako jedna voćka sadrži njih 10 grama.
Smeđa riža
Svim ljubiteljima bijele riže potrebno je malo vremena da se naviknu na okus i teksturu smeđe riže, iako svi znamo da je zdravija. Dodajmo tome da jedna šalica smeđe riže sadrži čak 3.5 g vlakana, a nedavna istraživanja pokazuju kako konzumacija 5 porcija smeđe riže tjedno smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 za otprilike 25 posto.
Leća
Ova sitna namirnica je super bogata vlaknima, jedna šalica leće sadrži 15.6 g vlakana. Uz to je ona bogata proteinima, vitaminom B, željezom i ostalim mineralima.
Kruška
Baš kao i što je slučaj kod drugih voćki čija je kora jestiva, tako je i kruška najzdravija kada se jede cijela. Jedna manja kruška sadrži čak 5.5 grama vlakana.
Artičoka
Jedna kuhana artičoka sadrži 10.3 g vlakana! Trebali biste znati da je najljekovitiji dio ove biljke list. Ekstrakt lišća artičoke sprječava rak jetre i bolesti jetre uzrokovane pretjeranim uzimanjem alkohola, a pomaže i kod ciroze jetre
Cjelovite žitarice
Cjelovite žitarice, a posebno mekinje, bogate su dijetnim vlaknima. Mekinje zobi pomažu u smanjenju razine kolesterola, a pšenične, kukuruzne i rižine mekinje sprječavaju zatvor. Kruh, tjestenina i riža od cjelovitih žitarica odličan su izvor zdravih vlakana, kao i ječam i quinoa.
Bobičasto voće
Bobičasto voće bogato je antioksidansima i vlaknima. U odnosu na ostalo voće, bobice sadrže najveću koncentraciju vlakna i najbolji omjer vlakna po kaloriji. Ovo ukusno voće može se jesti tijekom cijele godine, svježe, zamrznuto ili sušeno. Najbolji izvor su borovnice, jagode, maline i grožđice.
Jabuke
Visoki postotak vode i vlakana koje sadrže jabuke glavni su razlog zbog kojeg nas one drže sitima. Kora sadrži vlakna koja tope pektin, prirodni sastojak koji je odgovoran za kontroliranje osjećaja gladi. Jedna jabuka sadrži otprilike 4.4 g vlakana.
Kukuruz – veliki klip s malo kalorija i puuuno zdravstvenih dobrobiti
A. A.