Ljepota

Ljepota

Jadranske sardine: 5 najboljih Mardešić okusa

Tvornica Mardešić postoji od 1905. godine, a s proizvodnjom ribe započinje 1907. godine. S obzirom da je locirana na Dugom otoku, u mjestu Sali, više od 100 godina ona predstavlja izvor prihoda za lokalno stanovništvo kao i okolnih otoka. Danas se tvrtka Mardešić bavi proizvodnjom ribljih prerađevina na bazi srdele, inćuna, tune i skuše.

Osim što su ukusne, sardine “Mardešić” su bogate proteinima, a siromašne zasićenim masnoćama. Pripremljene su od svježih srdela, ulovljenih u Jadranskom moru, koje okružuje Dugi otok. Isprobajte sve Mardešić okusezdravi su i neodoljivo ukusni!

Jadranska sardina u biljnom ulju

Ove ukusne sardine ne sadrže nikakve konzervanse niti aditive, a izvrstan su izvor omega-3 masnih kiselina. Upravo su ove kiseline glavni aduti protiv rizika bolesti srca i krvnih žila te ih je preporučljivo uključiti u svakodnevnu prehranu, posebno za osobe s povišenom razinom triglicerida u krvi. Jadranska sardina u biljnom ulju proizvodi se od svježe ulovljene ili svježe zamrznute jadranske srdele. Strojno ili ručno se reže i čisti od nejestivih dijelova te kuha u pari. Nalijeva se biljno ulje, a limenka se hermetički zatvara i sterilizira toplinom.

Jadranska sardina “light”

Za razliku od sardine u biljnom ulju, jadranskoj sardini “light” se ne dodaje biljno ulje zbog manje kaloričnosti. Upravo zato je ona idealni izbor za ljude koji žele smanjiti unos kalorija u svojoj prehrani. Osim što se vrijedna nutritivna svojstva i dalje zadržavaju, sardina “light” ne sadrži ni aditive ni konzervanse.

Najveća vrijednost ribe je u sastavu bjelančevina, masnih kiselina (omega-3 masne kiseline u srdeli), vitamina, minerala i mikroelemenata.

Nadalje, visok stupanj čistoće Jadranskog mora daje ribi, koja obitava u ovom ambijentu, apsolutne karakteristike ekološki vrijedne hrane.

Jadranska sardina u maslinovom ulju

Jadranska sardina u maslinovom ulju proizvodi se od svježe ulovljene ili svježe smrznute jadranske srdele ulovljene u neposrednoj blizini Dugog otoka. Sardini se strojno odvaja glava, utroba i rep te se automatski ili ručno ulaže u limenku. Kutija s ribom se kuha u pari i suši u struji vrućeg zraka.

Maslinovo ulje prepuno je hranjivih sastojaka, vitamina i ljekovitih svojstava. Ono djeluje protubakterijski, protuupalno, protugljivično i protuvirusno.

Stručnjaci su mnogim istraživanjima dokazali kako umjerena konzumacija maslinovog ulja može zaštititi od nekih vrsta raka i bolesti krvožilnog sustava. Zašto ne biste učinili nešto za svoje zdravlje i ujedno imali ukusni obrok?

Frigana srdela u maslinovom ulju

Frigana srdela je “novi” proizvod, koji se počeo proizvoditi prije
više od 100 godina, da bi se zbog sve većeg naglaska na
industrijalizaciju proizvodnje 80-ih godina napustio. Uveden je ponovno
kako bi se oživjela dugo očuvana tradicija.

Svježa srdela ručno se čisti od nejestivih dijelova, pere se, suši i
prži u biljnom ulju te se slaže u limenku ili staklenku. Dodaje se
maslinovo ulje te se hermetički zatvara. Limenka potom odlazi na
sterilizaciju, pranje i odležavanje do samog trenutka otpreme.

Sardina s povrćem

Jadranska sardina s povrćem tradicionalni je proizvod tvornice ribljih konzervi Mardešić. Priprema se tako da se svježa ili zamrznuta riba reže i čisti od nejestivih dijelova, polaže u limenke, dodaje se povrće te se nalijeva umakom od rajčice. Limenke se hermetički zatvaraju i steriliziraju toplinom.

Rajčica, koja je u stvari voće a ne povrće, prepuna je korisnih sastojaka koji
imaju neprocjenjiv utjecaj na ljudsko zdravlje. Njen antioksidans likopen štiti nas od slobodnih radikala i može pomoći u sprečavanju raka, ali i bolesti srca te visokog kolesterola u krvi.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo