Ljepota

Ljepota

Muče vas bore? Pobijedite ih hranom!

Osim što kožu svog lica možete tretirati raznim serumima, losionima, kremama i gelovima izvana, za njeno zdravlje i ljepotu se možete pobrinuti i iznutra!

Kako biste uživali u sjajnoj koži i ublažili pojavu bora (ruku na srce, rijetko tko će reći “u potpunosti izbrisali bore”, jer to je nemoguće), morate u svoj život uvesti određena pravila i njih se držati “k’o pijan plota”. Osim dovoljnog unosa vode (barem dvije litre dnevno, raspoređeno u više pijuckanja tijekom cijelog dana), zdravlje kože možete osigurati i pravilnim odabirom hrane, koja će raditi umjesto vas.

Gostujući u emisiji popularnog televizijskog liječnika Mehmeta Oza, nutricionistkinja Istraživačkog centra Good Housekeeping Samantha Casserty izdvojila je četiri namirnice koja vam mogu pomoći kako se biste osjećali bolje i imali ljepšu kožu.

1. Žute paprike

Paprika je izvrstan izvor vitamina C – sadrži do četiri puta više ovog vitamina od, recimo naranče, a o sorti paprike ovisi točna količina vitamina C. Upravo je ovaj vitamin nad vitaminima jedan od ključnih elemenata za zdravlje kože jer potiče rast tkiva i jača imunitet kože te pomaže u vraćanju elastičnost i proizvodnji kolagena (on je pak zaslužan za čvrstoću kože).

2. Jaja

Ako ste u zrelijim godinama i ako vas osim bora muči viseća i opuštena koža, za vas su jaja idealna namirnica. Ona, naime, sadrže čiste proteine koji će pomoći proizvodnji kolagena u koži i na taj način “osnažiti” kožu. Svakoga dana pojedite jaje ili dva kako biste tijelu osigurali bogat izvor proteina- Ako ih želite pojesti više, ograničite unos žutanjaka jer su oni bogati kolesterolom.

3. Cjelovite žitarice

Konzumacija tri porcije cjelovitih žitarica dnevno preporučuje se za oporavak oštećene kože. Žitarice cjelovitog zrna sadrže mineral selen koji može zaštititi kožu od štetnog učinka sunčevih UV-zraka. Ujedno, selen je esencijalni element u tragovima koji pomaže protiv razvoja karcinoma, preranog starenja i kardiovaskularnih bolesti.

4. Losos

Koliko puta ste čuli kako se od svih riba preporučuje konzumacija tune, lososa i srdela? To je zašto što su ove ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, tj. zdravim mastima koje mogu smanjiti upale u našem tijelu, a kada govorimo o koži, one mogu ublažiti crvenilo i prištiće.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo