Osobe koje su tijekom godina oko struka nagomilale pozamašne količine sala imaju povećani rizik od raka gušterače. Rezultati istraživanja posebno se odnose na pripadnice nježnijeg spola.
Istraživanje također
potvrđuje da se rizik od raka gušterače penje zajedno s indeksom tjelesne mase.
Riječ je o standardnom mjerenju kojim se ocjenjuje stupanj pretilosti.
Do zaključka da debljina
povećava rizik od raka gušterače istraživači njujorškog Medicinskog fakulteta su došli analizirajući
podatke 2.170 osoba s rakom gušterače i 2.209 zdravih pacijenata.
Rezultati istraživanja iznenadili su mnoge: pozitivna
povezanost između porasta indeksa tjelesne mase i povećanog
rizika od raka gušterače zabilježena je čak i kod zdravih sudionika
istraživanja. Konkretnije, znanstvenici
su utvrdili kako osobe s najvišim indeksom tjelesne mase imaju 33 posto veći rizik za rak
gušterače.
Sudeći prema podacima američkog Društva za karcinom, prosječna
osoba ima oko 1.4 posto šanse za razvoj raka gušterače tijekom života.
Kad je pak riječ o
ženama, istraživači su ustanovili da dame s manjim viškom kilograma imaju 30
posto povećan rizik od raka gušterače u odnosu na žene normalne težine, dok se
rizik za pretile pripadnice nježnijeg spola penje do 60 posto!
Najugroženije su dame
koje imaju širi struk od bokova. Njihov rizik za rak
gušterače iznosi nevjerojatnih 87 posto!
Stoga drage dame, ako
i vi spadate u ovu skupinu, vrijeme je da se otrijeznite i napokon shvatite da
je debljina prava prijetnja vašem zdravlju!
K. R.