Tajna dugovječnosti

Ne možemo zaustaviti starenje, ali zato možemo vratiti svoj biološki sat unatrag, evo kako!

Foto: Shutterstock

Iako ne možemo pobijediti u utrci s vremenom i izbjeći starenje, možemo pronaći proizvode za njegu koji će nam pomoći pametno starjeti

Na starenje utječe cijeli niz faktora, od genetske predispozicije, okolišnih utjecaja, ali i naših životnih navika. S godinama te izloženošću tijela svim ovim utjecajima, energija stanica se smanjuje, one se kopiraju s pogreškama u DNK, smanjuje se i proizvodnja kolagena, tkivo ‘propada’, uzrokujući stvaranje bora i opuštenost kože, a naš najveći organ gubi svoju prirodnu sposobnost zaštite i obrane od unutarnjih i vanjskih čimbenika starenja.

Nova istraživanja donijela novi pogled na starenje

S početka ovoga stoljeća, pojavljuje se radikalan koncept – promatrajući način na koji većina organizama reagira na stres, skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Bologni u Italiji na posve je nov način objasnila proces starenja.

Kod mlade, zdrave osobe, imunološki sustav popravlja štetu koju tijelu nanose slobodni radikali i brani tijelo od infekcija. No kako starimo, dolazi do snažnog oksidacijskog stresa u našem organizmu tijekom kojeg je sve slabija obrana od slobodnih radikala te oni većom brzinom uništavaju zdrave stanice, pritom utječući i na naš DNK. Stanice se teže obnavljaju, tijelo je pod određenom vrstom upale, što se očituje starenjem cijelog organizma, pa tako i kože.

Najnovija istraživanja otkrivaju da naborana, bolesna ili oštećena koža, otpušta u tijelo kemijske spojeve koji uzrokuju daljnja oštećenja i upale. Ovi kemijski spojevi, kako naglašavaju znanstvenici, razgrađuju kolagen i elastin, uzrokujući daljnje stanjivanje kože, bore te smanjenu elastičnost. Međutim, degeneracija stanica dodatno je pojačana i prirodnim starenjem, onečišćenjem iz okoliša ili oštećenjem od UV zračenja.

Ovih devet čimbenika najviše utječe na ubrzano starenje kože

UV zračenje: Na starenje kože najviše utječe UV zračenje, odnosno pretjerano izlaganje sunčevim zrakama.

Zagađenje zraka: Naša koža neminovno dolazi u kontakt sa zagađenim zrakom (ispušne plinovi i onečišćivači koji se zadržavaju nisko u atmosferi), a sve studije pokazuju kako ovaj tip zagađivača lako prodire u kožu i uzrokuje pojavu staračkih pjega i bora.

Pušenje: Koža pušača sklonija je pojavi bora, a dim cigareta ometa rast fibroblasta odgovornih za proizvodnju kolagena. Također, koža pušača ima slabiju obrambenu funkciju jer toksični spojevi iz nikotinskih proizvoda uništavaju antioksidanse koje s hranom unosimo u tijelo.

Foto: Shutterstock

Prehrana: Industrijski obrađena hrana i velike količine crvenog mesa i prerađenih mesnih proizvoda, gazirana pića, hrana bogata nezdravim šećerima mogu ubrzati proces starenja kože. S druge strane, prehrana bogata antioksidansima, posebno vitaminom C, može ga usporiti.

Stres: Postoje klinički dokazi da stres utječe na zdravlje kože te u tijelu uzrokuje upalne procese, čineći je manje otpornom na vanjske utjecaje.

Nedovoljno sna: Dokazano je da premalo spavanja ubrzava starenje jer se stanice kože obnavljaju upravo dok spavamo.

Temperatura kože: Normalna temperatura kože je oko 33 stupnjeva Celzijevih, a visoka vanjska temperatura i izlaganje sunčevim zrakama može joj povećati temperaturu na više od 40 stupnjeva Celzijevih. Ovako naglo povisivanje temperature kože potiče nastajanje upalnih stanica i uzrokuje oksidativno oštećenje DNK.

Razgradnja kolagena, elastina i hijaluronske kiseline: Nakon 25. godine, količina kolagena se smanjuje i mogu se pojaviti prve sitne linije i bore. Pod utjecajem enzima razgrađuju se kolagen i elastin. Ako je narušena ravnoteža između proizvodnje i razgradnje kolagena, koža stari, postaje tanja i bez tonusa. Hijaluronska kiselina, koja je proizvod našeg tijela, razgrađuje se kako postajemo stariji, a budući da je njezina uloga i poticanje proizvodnje kolagena, koža gubi još jednog zaštitnika mladolikog izgleda.

Menopauza: Nakon menopauze, razina kolagena smanjuje se za dva posto po postmenopauzalnoj godini, a u prvih pet godina nakon menopauze, kolagen se smanjuje za čak 30 posto, što ubrzava nastajanje bora, a stanice kože teže se obnavljaju.

Kako pametno stariti?

Foto: Shutterstock

Iako ne možemo pobijediti u utrci s vremenom i izbjeći starenje, možemo pronaći proizvode za njegu koji će nam pomoći pametno stariti. Upravo kako bi odgovorio na ove zahtjeve, Sepai je razvio formulaciju “360 stupnjeva potpunog pomlađivanja” i osmislio koncept RECOVERY u kojem vam osigurava serume, boostere i kreme, kao pomoćnike u borbi protiv svih uzroka starenja kože. Linija RECOVERY osmišljena je na bazi 15 razvijenih aktivnih tvari stoga povećava dugovječnost i sposobnost oporavka stanica, obnavlja im energiju, potiče proizvodnju ukupnih proteina kože, poboljšava sposobnost kože da se brani, štiti i obnavlja, što rezultira vraćanjem biološkog sata unatrag.

Svaki RECOVERY proizvod djeluje kao vaš personalizirani trener kože koji je ‘trenira’ da ponovno bude aktivna, vraća joj prirodnu mladolikost, poboljšavajući njezine vitalne funkcije i suprotstavlja se učincima starenja. RECOVERY formulacija djeluje dubinski na jer potiče “popravak” DNK stanica kože umjesto da ih odbaci i stvori nove kopije, čime se život stanica produžava i, najvažnije, održava se pod poboljšanim uvjetima.

Ovakva formulacija štiti kožu od svih vanjskih čimbenika koji ubrzavaju starenje, kao što je onečišćenje i UV zračenje, u isto vrijeme poboljšavajući kvalitetu i količinu sinteze elastina, kolagena I, III, V i VII, fibronektina, laminina, keratina i β1 integrina, čime se bolje podupire regenerativna sposobnost kože.

Kozmetika koja spaja prirodu i tehnologiju

No prije svega RECOVERY formulacija, koju je osmislio Sepai, potpuno je prirodna kozmetika, nastala uz podršku vrhunskih znanstvenika i suvremene tehnologije. Proizvodi ne sadrže parabene, silikone, sulfate, ftalate, izotiazolinone, etoksilirane tvari, formaldehide niti ostale toksine, kao ni mineralna ulja, poput vazelina, parafina i PEGS-a. Također, riječ je o veganskim proizvodima, koji ne sadrže sastojke životinjskog porijekla, a njihovu sigurnost za vašu kožu jamči i prestižna oznaka The Butterfly Mark koju dodjeljuje kompanija Positive Luxury, kao i naziv Brand to Trust (brand od povjerenja).

Sepai proizvodi i njihova RECOVERY linija na našem je tržištu zasad dostupna u kozmetičkom salonu Epilderm u Zagrebu, ali i putem njihova web shopa.

Sadržaj nastao u suradnji s Kozmetičkim salonom Fancy Epilderm.

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo