Tko ne želi mekane, baršunaste, pune i svježe usnice, stvorene za poljupce? Donosimo vam jednostavni recept za pripravljanje balzama i pilinga za usne kod kuće.
Tanki sloj kože kojim su usne prekrivene čini ih
ranjivima. One su stalno na udaru elemenata – vjetar ih isušuje i čini ispucanima,
sunce ih može opeći i učiniti grubima, a čak i često mazanje industrijskim
balzamima i stickovima može prouzročiti kontraefekt i dodatno isušiti usnice,
umjesto ih nahraniti.
Najbolje bi bilo okrenuti se prirodi i njenim
dobrobitima za lijepe, hidratizirane i mekane usnice!
Donosimo vam dva laka recepta za tretman kojima
ćete ukloniti mrtvi sloj stanica kože, probuditi cirkulaciju i hidratizirati
usne. Med će se pobrinuti za smirivanje upale i djelovati antibakterijski, dok
će vitamin E osigurati potrebnu vlagu i elastičnost nježnoj koži.
Stručnjaci preporučuju korištenje bademova ulja jer
ono sadrži vitamine A, B1, B2, B6, E, minerale, glukozide i proteine.
Pogodno je za sve tipove kože, smiruje upale, dermatitise, opekline, ekceme ili
pak psorijazu. Kada se nanese na kožu, čini ju mekanom, podatnom, baršunastom i
njegovanom.
Ulje grožđanih sjemenki
je dobra alternativa za bademovo ulje jer je laganije konzistencije i ne
uzrokuje lođe reakcije kože ili alergije. Izbor je broj jedan za masažu beba i
djece. Ovo ulje zateže i tonizira kožu, dobro se razmazuje i ne ostavlja kožu
masnom.
Piling za usne:
- pola jušne žlice šećera
- pola čajne žlice meda
Ova dva sastojka pomiješajte u zdjelici. Prstom
nanesite na suhe usnice (inače bi se šećer mogao otopiti i time nećete postići
apsolutno ništa) i nježno trljajte u krug petnaestak sekundi. Smjesu nježno
obrišite mokrim ručnikom od frotira.
Nakon što ste usne pripremili pilingom, vrijeme je
za pravu njegu.
Balzam za usne
- dvije jušne žlice bademovog ulja
- jedna jušna žlica meda
- jedna jušna žlica peleta pčelinjeg voska
- jedna rastvorena kapsula vitamina E
Sve sastojke unesite u mali lončić i miješajte na
laganoj vatri sve dok se pčelinji vosak ne otopi. Točka topljenja mu je od 58 do 64
stupnja Celzijevih. Izlijte u malu posudu u kojoj ćete čuvati svoj balzam i
ostavite neka se ohladi. Imate svoj balzam za njegu usana!
K. Horvat