Ljepota

Ljepota

HIV pozitivni – što dalje?

Čekanje rezultata HIV testiranja teška je zadaća. Pogotovo ako ste vjesni da spadate u rizičnu skupinu. Prve ćete rezultate doznati od liječnika. Ukoliko ste HIV pozitivni, znate li što vam je dalje činiti? Donosimo presjek osnovnih pretraga koje biste svakako trebali obaviti.

1. Povijest bolesti i fizička evaluacija
Liječniku biste trebali dostaviti kompletnu povijest bolesti. Također, morate biti iskreni što se tiče seksualnih navika te zlouporabe droga. Potrebno je obaviti i fizičku evaluaciju, uključujući i oralne te očne testove. Potražite liječnike specijaliste za HIV. Oni će vam savjetovati što i kako dalje.

2. Broj T-stanica
Broj T-stanica predstavlja mjeru posebnih bijelih krvnih stanica koje pomažu tijelu u borbi protiv infekcije. HIV napada T-stanice. Kako bi otkrio koliko je snažan vaš imunološki sustav, liječnik će izmjeriti količinu T-stanica. Manji broj ovih stanica znači veću osjetljivost na infekcije.

laboratorij epruvete krvi3. Dodatna testiranja
Ake ste HIV pozitivni, liječnik će vas podvrgnuti testovima za otkrivanje drugih bolesti, kao što su sifilis ili tuberkuloza. Kod žena je također potreban papa test, kako bi se isključile abnormalnosti vrata maternice. Potrebno je pridržavati se svih propisanih lijekova.

4. Opterećenje virusom
Pojam “opterećenje virusom” se odnosi na pokretljivost HIV-a u krvotoku. Ovo je testiranje iznimno korisno jer omogućava grube procjene brzine kojom će bolest napredovati. Što je opterećenje virusom veće, to je veća vjeroajtnost za razvoja Aids-a.

5. Psihološko savjetovanje
Sve HIV pozivitne osobe moraju proći psihološki procjenu, kako bi im se moglo pomoći u eventualnim kriznim situacijama.  Od velike pomoći mogu biti i psiholozi i psihijatri. Pacijentima je nužna podrška cijele obitelji. Stoga, ako ste HIV pozitivni, dopustite članovima svoje obitelji da vam se pridruže u traženju pomoći.

Opći savjeti

  • Vijest prenesite onima koji vas vole i poštuju te osobama s kojima ste imali/imate seksualni odnos. Zapamtite, ne morate reći baš svima.
  • Brinite se o svome zdravlju. Vježbajte, uzimajte vitamine, redovito jedite i dovoljno se odmarajte.
  • Potražite i stručnu pomoć kako biste što prije prihvatili status HIV pozitivne osobe.
  • Potražite grupu podrške. Ponekad dijeljenje briga s osobama koje prolaze istu situaciju može biti izrazito korisno.
  • Potražite drugo mišljenje što se tiče lijekova. Postoji nekoliko različitih mišljenja o HIV i Aids lijekovima.

M. Popović, K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo