Ljepota

Ljepota

Kontracepcijske pilule: Najčešća pitanja o ovoj terapiji

Donosimo pet pitanja koja ste postavili našim liječnicima u rubrici Halo, doktore! o problemima korištenja kontracepcijskih tableta.

Istraživanja pokazuju kako 40 posto mlađih parova u Hrvatskoj ne koristi kontracepciju, a 14 posto mladih se u spolnom odnosu štiti prekinutim snošajem. Oko 31 posto parova koristi kondome ili kontracepcijske pilule. Hormonska kontracepcija, čije se djelovanje zasniva na sprječavanju ovulacije, predstavlja najsigurniju kontracepcijsku metodu, a mnogim je osobama odgovarajuće rješenje i tegobe kao što su policistični jajnici ili akne.

Donosimo pet pitanja koja ste postavili našim liječnicima u rubrici Halo, doktore! o problemima korištenja kontracepcijskih tableta. Ako i vas muči neki sličan problem, a niste pronašli odgovor među već objavljenim pitanjima, svoje pitanje možete postaviti u rubrici Halo, doktore!

1. Bolovi u jajnicima nakon prestanka uzimanja kontracepcije

Vaše pitanje: Poštovani, imam 28 godina. Kontracepcijske pilule sam, uz neke manje prekide, pila 12-ak godina. Preklani, kada saznajem da imam autoimunu bolest štitnjače, endokrinolog mi savjetuje prestanak uzimanja kontracepcijskih pilula, što i radim. U sljedećih par mjeseci počinjem imati bolove u području jajnika te odnosi s partnerom postaju bolni i neugodni. Ginekolog mi radi ultrazvuk jajnika (sve je u redu, nemam policisticne jajnike); briseve na aerobne i anaerobne bakterije, ureaplazmu i klamidiju i nakon što se pokazalo da je sve uredno, savjetuje mi da jedino što mogu je ponovno početi s pilulom, što tada i činim. No sad sam zbog opet povišenog TSH 3,79 i želje da zatrudnim u skoroj budućnosti prestala opet s pilulama (uzimala sam Yaz). Sada već skoro punih mjesec dana od prestanka uzmanja pilule me jajnici užasno bole i to ne samo u periodu kada bi trebala biti ovulacija već svakodnevno, s povremenim vrlo jakim bolovima. Odnosi su gotovo nemogući, jer je bol neizdrživa… Ne znam što da radim i je li moguće da je to samo neka “faza prilagodbe tijela” nakon godina uzimanja pilule? Zahvaljujem na Vašem vremenu i odgovoru!

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

2. Od prvog dana uzimanja kontracepije ste zaštićeni od trudnoće

Vaše pitanje: Poštovani, 16. ožujka sam dobila mjesečnicu i tog dana sam počela piti kontracepcijske pilule. Petog dana ciklusa sam imala spolni odnos u kojem je dečko ejakulirao u mene… Postoji li mogućnost trudnoće? Kolika je mogućnost da sam zaštićena pet dana nakon početka korištenja pilula? Lijep pozdrav.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

3. Propustila popiti kontracepcijsku pilulu

Vaše pitanje: Dobar dan. Imam 21 godinu i pijem već par mjeseci kontracepcijske pilule Triquilar.

Dogodilo mi se da sam zaboravila popiti ovaj mjesec 10. dan pilulu i onda sam idući dan u uobičajno vrijeme popila jednu i nastavila piti; 13. dan sam dobila menstruaciju – prvo je bilo nešto sitno i dobila sam savjet da nastavim piti do kraja tablice. Sad je vec 16. dan i boli me poprilično i osjećam jaki pritisak te krvarim jos uvijek. Jesam dobro napravila što sam ih nastavila piti i je li ih trebam sad možda prekinuti piti? U biti, što bi bilo najbolje da napravim? Hvala puno.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

4. Problemi s aknama – za koju se kontracepciju odlučiti?

Vaše pitanje: Poštovana, imam problema s aknama, najviše na području brade i po vratu. Radila sam ultrazvučni nalaz na kojem su oba jajnika mikrocistična, točnije desni jajnik: 3,27*2,39 b.o s folikulom 20mm, vol. 8 ml, lijevi jajnik: 4,01*1,68, b.o. vol 12 ml. Također sam vadila hormone gdje je štitnjača uredu, ali je Prolaktin na gornjoj granici -23.9 (referentni interval 4-23) Androstendion 13.8 nmol/L (1-12) Testosteron 4.5 nmol/L (0.2-2.6). Naime, nisam sigurna za koju kontracepciju bih se odlučila; za Diane 35 sam čula da debljaju itd., a za Yaz nisam sigurna jer ima nižu razinu hormona, te može li pomoći u mom slučaju što se tiče akni? Molila bih vas za savjet. Unaprijed hvala.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

5. Antibiotici ne smanjuju djelotvornost kontracepcijskih pilula

Vaše pitanje: Poštovani, dobila sam za piti 10 dana antibiotik Xiklav. Uz to pijem kontraceptivne pilule 24 dana pa 4 dana placebo niskodozazne, inače Yaz pilule. Ako počnem prvi dan placeba uzimati antibiotik, zahvatit će mi i 6 dana novog blistera, a piše da smanjuje apsorpciju pilula. Da cijeli taj mjesec koristim kondom ili samo neko vrijeme? Hoću li biti zaštićena idući mjesec nakon toga ako uredno pijem? Hvala.

Odgovor stručnjaka možete pročitati ovdje.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo