Zdravo srce znači zdrav seksualni život - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

Zdravo srce znači zdrav seksualni život

Američki liječnici imaju dobre vijesti za muškarce koje muči erektilna disfunkcija. Sredovječni muškarci koji se nisu “opustili” nego vode brigu o svom zdravlju tako što jedu zdravo, vježbaju ili uzimaju lijekove za sniženje razine kolesterol mogu poboljšati svoj seksualni život.

Analiza američkih stručnjaka pokazala je kako gotovo svaki peti Amerikanac pati zbog erektilne disfunkcije (poteškoća postizanja ili održavanja erekcije), a osim male plave tablete i njenih inačica, postoje još neki koraci koje biste trebali poduzeti za bolju potenciju.

“Ako vodite brigu o svom stilu života – jedete pravilno, vježbate i smršavite – bolje ćete reagirati na Viagru, Levitru ili Cialis. Jednako tako, ako ovi lijekovi postanu manje učinkoviti, to bi vam trebao biti znak da se trebate pobrinuti za svoj stil života”, objasnio je dr. Stephen Kopecky, kardiolog Klinike Mayo.

Njegov je tim analizirao istraživanja u kojima su pacijenti s erektilnom disfunkcijom promijenili svoj stil života ili počeli uzimati statine. Na kraju su se koncentrirali na šest studija s ukupno 740 muškaraca iz SAD-a, Italije, Nigerije i Irana. Studije su trajale između dva mjeseca i dvije godine.

Kada govorimo o erektilnoj disfunkciji, ona je često glasnik bolesti srca. Arterije u penisu koje se šire za vrijeme erekcije mogu postati oslabljene i začepljene kolesterolom baš kao i arterije oko srca. Zato se erektilna disfunkcija zna javiti tri do pet godina prije krvožilnih problema opasnih po život, kao što je moždani udar, pogotovo kod mlađih muškaraca.

Kako pobijediti erektilnu disfunkciju? Smršavite!

“Zajednički je nazivnik cirkulacija. Ako usporedite muškarca u 40-ima koji ima erektilnu disfunkciju i muškarca u 40-ima koji ju nema, onaj s erektilnom disfunkcijom je 50 puta skloniji srčanim bolestima”, tvrdi Kopecky.

Čak i male, jednostavne promjene mogu dovesti do velikih rezultata. Probajte u svoju svakodnevnu prehranu uključiti pet porcija voća i povrća, a samo deset minuta intenzivne tjelovježbe tri puta tjedno može poboljšati vaše funkcije srca i krvnih žila, savjetovao je voditelj studije objavljene u časopisu Archives of Internal Medicine.

Više o erektilnoj disfunkciji pročitajte u kolumni psihijatra i seksualnog terapeuta Gorana Arbanasa, dr.med. Erektilne smetnje.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo