Nemali broj puta čujemo da se govori o konzumiranju proteina tj. bjelančevina nakon treninga, o povećanom unosu istih kako bi se mišić bolje razvio, o biljnim i životinjskim proteinima itd, pa evo kratkog presjeka…
Proteini ili bjelančevine nalaze se u raznim vrstama prehrambenih namirnica. Osim u rafiniranim šećerima i mastima, zastupljeni su gotovo u svoj prisutnoj hrani. Ali postoje značajne razlike. Hrana životinjskog podrijetla poput mesa, riba, jaja (dio poznat kao bjelanjak), mlijeka, jogurta i sira dobar su izvor proteina u kvalitativnom i kvantitativnom smislu. Lakše se probavljaju i bolje iskorištavaju u organizmu od biljnih, i stoga ih zovemo još i potpune bjelančevine ili kvalitetno visokovrijedne bjelančevine). Osim što sadrže mnogo bjelančevina, te su namirnice izvor svih esencijalnih aminokiselina. Biljne bjelančevine nalaze se u mahunarkama i žitaricama, soji, grahu, leći, pšenici, riži, kukuruzu, ječmu, zobi. Nazivamo ih i nekompletni proteini jer imaju manjak aminokiselina koje su potrebne kako bi organizam mogao kreirati drugu aminokiselinu.
Nadalje proteini su sastavljeni od lanaca aminokiselina, a u kemijskom smislu to su molekule koje sadrže amino grupu (-NH2) ili karboksilnu grupu (-COOH). Aminokiseline su prirodni spojevi koji u prirodi rijetko dolaze u slobodnom stanju. Uglavnom su međusobno povezane čineći makromolekule peptida i proteina. U proteinima se nalazi samo dvadeset vrsta aminokiselina, od kojih se njih 9 može izgraditi u samom organizmu (neesencijalne aminokiseline – Glicin, Alanin, Prolin, Asparaginska kiselina, Glutaminska kiselina, Serin, Cistein, Asparagin, Glutamin), a preostalih 11 je neophodno unijeti u organizam kroz ishranu (esencijalne – Valin, Leucin, Izoleucin, Metionin, Fenilalanin, Treonin, Tirozin, Triptofan, Lizin, Arginin, Histidin).
Ljudsko tijelo nije sposobno stvarati zalihe proteina i moramo ih svakodnevno uzimati jer u suprotnom može doći do smanjenja otpornosti tijela prema bolestima, smanjenja crvenih krvnih stanica, opadanja kvalitetnog dijela tjelesne mase, umora …
E sada, koliko proteina organizam treba dnevno? Hm, to je jedna jako široka tema, jer ovisi o puno različitih faktora. Težina, dob, način života, vrhunski sportaš, rekreativac… No idemo redom. Preporučena dnevna količina (RDA) kaže – 0,8 g po kilogramu tjelesne težine na dan za odraslu osobu. Na žalost, ta je količina nedovoljna za potreban rast mišićne mase, a istraživanja u proteklih 20 i više godina kazuju čak i za zdravo funkcioniranje organizma. Stoga, najnovije tablice potkrijepljene nizom provjerenih i ispitanih rezultata stvarnog svijeta, temeljenog na iskustvu aktivnih sportaša i laboratorijskih testova govore o barem 2 grama proteina na 1 kg tjelesne težine, podijeljenih na 5-6 manjih obroka dnevno. Na primjer, osoba od 80 kg trebala bi konzumirati barem 160 grama proteina na dan ili oko 30 grama proteina po obroku. To može izazvati dosta problema, jer je količinski to puno – osobito ako znamo da u 200 grama pilećeg kuhanog odreska ima oko 40 grama proteina (to bi u praksi značilo dnevno smazati 4 dobra pileća odreska…). Tu se veliki broj ljudi modernog svijeta okreće onome što nam je svima znano kao nadopuna prehrani.
Mnogo je različitih dodataka prehrani tj. suplemenata, ali prvi o kojem ću reći nekoliko riječi jest whey protein – protein sirutke koji se dobiva kao nusprodukt u proizvodnji sira. Sirutka je u svojoj originalnoj formi tekućina koja sadrži manje od 1 posto proteina i preko 93 posto vode. Nakon nekoliko stupnjeva obrade sirutka može biti rafinirana tako da se gotovo sva pretvori u proteine tj. bjelančevine. Što je proces sofisticiraniji, to je bolja sirutka, s većim sadržajem proteina.
Sirutka je poznata kao ljekovit napitak još iz antičkih i srednjevjekovnih vremena. Sirutka zaista sadrži mnoge važne tvari, proteine, kalcij, jod, ima odličan omjer kalcija prema fosforu, i natrija prema kaliju. Sirutka je bogata i B vitaminima, a njen te protein superioran svim drugim vrstama proteinskih pripravaka na tržištu.
Whey protein je optimalno rješenje, bez obzira jeste li u treningu povećanja mase, definicije, kondicije, ili jednostavno vježbate za zdravlje i želite imati zdravu prehranu. To je najbolji pripravak za ubrzavanje mišićnog razvoja i uspješno regeneriranje nakon napornog treninga i ponavljam, odličan je izbor bez obzira na dob, spol ili nivo tjelesne aktivnosti. On sadrži cijeli spektar aminokiselina koje tijelo ubrzano apsorbira, a to je upravo ono što organizam u treningu traži neposredno i brzo po velikom opterećenju, jer u protivnom će početi trošiti vlastite mišiće.
Autor teksta: prof. Orlando Lopac