5 savjeta za izbjegavanje alergije - Ordinacija.hr
Ljepota

Ljepota

5 savjeta za izbjegavanje alergije

Osim naslijeđene predispozicije, okoliš je važan uzročnik brojnih alergija. No, alergijske se reakcije mogu izbjeći ili barem spriječiti.

1. Istrijebite žohare

Poput grinja, ovi nimalo simpatični uljezi vole vlažan, topao i
taman prostor. Skrivaju se u rupama i odvodima, udubinama ispod pragova
ili parketa. Uzrokuju veliki broj alergijskih reakcija, što se može
spriječiti jedino pravilnim čuvanjem hrane (u frižideru ili u
zatvorenim posudama) i redovitim, temeljitim čišćenjem stana.

k2. Često i temeljito perite ruke

Neprestano se ponavlja upozorenje kako se veliki broj virusa najlakše prenosi prljavim rukama. Dok neki virus u odrasle osobe može uzrokovati tek banalnu prehladu, taj isti virus u djeteta može uzrokovati bronhitis. Stoga je za sve, a posebice za osobe koje su u doticaju s djecom, važno da su ruke uvijek besprijekorno čiste.

3. Spriječite stvaranje plijesni

Gljivice odgovorne za stvaranje plijesni tijekom svog razvoja proizvode spore, uzročnike dišnih alergija. U stanovima se plijesan lako stvara u vlažnim prostorijama, ispod podnih prekrivača i otirača u kupaonicama, ali i na zidovima, najčešće ispod zidnih obloga ili na spojevima parketa, prozorskih okvira i slično. Stvaranje plijesni najlakše je spriječiti redovitim provjetravanjem posebice kuhinje, kupaonice i prostorija u kojim su zidovi prekriveni zidnim tapetama. Perive površine preporučuje se prati razrijeđenim izbjeljivačem ili sredstvima za dezinficiranje sanitarija. Osim toga, ne ostavljajte voće izvan frižidera, jer se primjerice na pljesnivoj naranči stvori čak oko 15 milijardi spora! Obratite pozornost i na posude sa cvijećem: bijeli sloj na površini zemlje znak je da se stvara plijesan.

k4. Sadite različito bilje

Nastojeći sačuvati okoliš od onečišćenja, posljednjih se godina vodi
sve više računa o zelenim površinama. No, uglavnom se sade uvijek iste
biljke, i to upravo one čiji pelud izaziva alergijske reakcije. Tako
dolazi do paradoksa “zelenog onečišćenja”. To je moguće izbjeći sadnjom
različitog bilja. Prednost treba dati biljkama čije čestice peluda
imaju veći promjer, dakle teže će prodrijeti u dišne putove.

5. Oprezno s niklom

Alergijske reakcije na nikal vrlo su česte. Nikal se, naime, vrlo lako rastvara u dodiru s tvarima koje izlučuje koža i prodire u kožu, posebice ako je ozlijeđena. Veliki broj žena dobro poznaje alergiju na nikal jer je taj metal vrlo čest sastojak bižuterije. Posebno su opasne naušnice, jer pri bušenju usne resice ostaci nikla zaostaju u tkivu i mogu naknadno izazvati alergijske reakcije. Druga su opasnost sredstva za uklanjanje mrlja. Ako se koriste bez zaštitnih rukavica, dolazi do oštećenja kože čime je učinak nikla olakšan. Stoga je poželjno zaštititi ruke prije rukovanja jakim sredstvom za čišćenje jer, ako se koža nadraži, tada i gumene zaštitne rukavice mogu uzrokovati alergijsku reakciju (na kaučuk).

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo