Psiha

Psiha

6 savjeta kako pobijediti post-ljetni blues 

Postljetna depresija, koja se naziva i “post-ljetni blues”, rjeđa je od zimske depresije, ali za neke je pojedince jednako stvarna. Zašto se događa i kako se nositi s time te najbolje iskoristiti mjesece koji su pred nama. 

Ako na kraju ljeta počnete osjećati loše raspoloženje, nedostatak motivacije i opće nezadovoljstvo, možda patite od postljetne depresije. Osjećaj da više neće biti ugodnih ljetnih aktivnosti, dugih, sunčanih dana i toplog vremena jači je što vam je ljeto bilo ugodnije. 

Zašto nastaje ljetni blues? 

Kraj ovog godišnjeg doba donosi hladnije dane, gušće rasporede, zahtjevne poslovne, školske i obiteljske obveze. Dobra je vijest da uz nekoliko promjena u rutini možete pobijediti taj uznemirujući osjećaj. 

Liječnica objašnjava tko je podložan sezonskoj depresiji i kako je liječiti

Savjeti za borbu protiv ljetnog bluesa 

Vremenske prilike ne možemo promijeniti, ali na svoju perspektivu i inicijativu u održavanju našeg fizičkog i emocionalnog blagostanja tijekom hladnijih mjeseci možemo utjecati. 

Vježbajte 
Brojna su istraživanja pokazala da redovita tjelesna aktivnost može pomoći u borbi protiv depresije. Važno je nastaviti se kretati, čak i ako je vrijeme previše tmurno za vaše tipične aktivnosti na otvorenom.  

Vratite se rutini 
Odmor je prijeko potreban, ali nas i izbaci iz rutine. Kako dani postaju kraći, razmislite o povratku na dosljedan raspored spavanja i buđenja. Koristite kalendar da isplanirate svoj tjedan i odvojite vrijeme za brigu o sebi, kao i vrijeme za planiranje i jedenje zdravih i sezonskih obroka. 

Shutterstock

Planirajte odmor 
Ovo možda nije opcija za svakoga, ali čak i planiranje putovanja bez stvarne rezervacije dokazano poboljšava raspoloženje i opći osjećaj dobrobiti. Dok planirate svoj sljedeći odmor, zamislite sebe na odredištu. Zamislite kamo biste željeli ići. Planine? Plaža? Daleki grad? 

Nedostaju vam sredstva za putovanje? Isplanirajte izlet (npr. vlakom?) do turističkih znamenitosti u vašem ili vama obližnjem gradu.  

Usredotočite se na svoj dom 
Vjerojatno ste već čuli za hygge, dansku umjetnost opuštanja. Slijedite njihov primjer u suočavanju s hladnijim danima tako što ćete izvaditi mekane deke, zapaliti svijeću i pripremiti si ukusnu šalicu čaja. Zašto ne biste čak razmisliti i o laganom preuređenju svog prostora kako biste stvorili novi osjećaj ugode i topline. 

Prepustite se blagdanskom duhu ranije nego inače 
Jesenska sezona donosi mnoštvo zabavnih aktivnosti. Idite brati jabuke, isprobajte labirint od kukuruza ili napravite piknik u parku. A zatim se ove godine blagdanskom duhu prepustite malo ranije. Kada maksimalno iskoristimo svaki dan i svako godišnje doba, možemo spriječiti sezonske padove raspoloženja

Pronađite hobi 
Istraživanja pokazuju da je brz način za podizanje samopoštovanja i samoučinkovitosti učenje novog hobija. Osjećate se kreativno? Pokušajte s tečajem umjetnosti. Želite doći u formu? Pridružite se teretani ili grupnom treningu. Kada aktivno radimo na tome da sami sebe ‘podignemo’ i angažiramo u životu, to njeguje opći osjećaj slobode izbora i blagostanja. 

Opuštajući dan u toplicama 
Svaki dan je dobar za provesti u toplicama, to je izvrstan trik za ublažavanje stresa izazvanog poslijeljetnim bluesom. Ako vam se ne uklapa u budžet, stvorite ugođaj wellnes oaze u svom domu. Priuštite si toplu kupku, zapalite svijeću, stavite masku za lice.  

H. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo