Psiha

Psiha

Majčinstvo boli. Doslovno!

Uz sve ono lijepo što majčinstvo donosi, većina žena koje su netom postale majke bez problema će vam se požaliti na tupu ili oštru bol, glavobolje i umor, nelagodu pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, pa čak i pri spavanju.

Neke mame žale što nisu rodile ranije, jer bi im zasigurno bilo lakše, ali razmislite – višesatno nošenje puzavca teškog 10 ili više kilograma je stravično naporno! A tu su i kolica sa svim (ne)potrebnim priključcima, pa torba prepuna kojekakvih krpica, bočica i drugih stvarčica bez kojih jedna moderna mama i beba naprosto ne mogu napustiti svoje gnijezdo.

Evo nekoliko praktičnih savjeta na koje smo naletjeli listajući časopis Parenting koji bi vam mogli pomoći u brizi oko povremeno bolnih dijelova tijela:

Bolovi u leđima zbilja jesu veliki problem! Mnogo je razloga zbog kojih mame osjećaju bolove u leđima, no jedan od najupečatljivijih je činjenica da mame nikada ništa ne smije iznenaditi i moraju u svakom trenutku biti spremne na sve, od hranjenja i presvlačenja bebe u neljudskim uvjetima pa do potencijalnog potresa! Rješenje: Ne natrpavajte se preko svake mjere! Pelene, maramice, zamjenska dojka te robica i gotovi ste!

Na kukove i vrat kao funkcionalne dijelove tijela možete zaboraviti ako vam je mezimac iz kategorije “konkretnijih” beba! Rješenje: Investirajte u nosiljke koje bebinu težinu ravnomjerno raspoređuju! Postoje razne dizajnerski jednostavnije ili složenije a cijena je zanemariva stavka u usporedbi s cijenom umjetnog ramena ili kuka.

Istegnuća ligamenata su također izrazito neugodne pojave a najčešće pogađaju majke vozačice u autu, dok se okreću i komuniciraju s nemirnim puzavcem ustoličenim u autosjedalicu. Slično se događa i pri podizanju djeteta u spornu sjedalicu. Rješenje: Kada postavljate dijete u sjedalicu, nemojte se izvijati preko pola auta, već postavite dijete u sjedalicu, zatim sjednite pored njega i tek onda prionite zakopčavanju i umatanju.

Svakodnevna pogrbljenost također muči brojne mame a da toga nisu ni svjesne. Ruku na srce, koliko mama uopće obraća pažnju na pravilno stajanje i držanje dok gura kolica?! Tu i tamo im tijelo ipak signalizira da Sizifov posao guranja stijene na vrh brda može ostaviti dalekosežnije posljedice. Rješenje: Podesite ručke kolica tako da ih možete držati i gurati bez grbljenja. U svakom trenutku probajte biti svjesni svoga tijela i zapamtite ono što vam majka od malena govorila, “Stani uspravno i drži glavu visoko“. Ovaj mamin savjet je doduše primjenjiv na ostale životne situacije, ne nužno na guranje bebe u kolicima!

Liječnici preporučuju da nikada ne nosite više od 10 posto svoje tjelesne težine na ramenima, uključujući i težinu vašeg djeteta. Mame, good luck! Znamo da će vam trebati.

Imate li vi kakvih savjeta koji će drugim majkama pomoći olakšati bol?

B. Mrak

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo