Psiha

Psiha

Žena, majka… premorena!

Probajte se prisjetiti svoga umora prije majčinstva. Nije ni slika ovoga koji osjećate sada kao majka, zar ne?

Majke vjerojatno najviše od svih ljudi znaju što je umor. Svakodnevna briga za djecu nikada ne prestaje, a nekima se čini da iz dana u dan postaje sve veća. Ako majčinskim brigama pridodamo brigu o kućanstvu i obaveze na poslu, posve je jasno da svaka majka ponekad jednostavno dođe do stanja kada “pregori”. No, dijete treba svoju majku bez obzira na to je li ona umorna, depresivna ili ljuta. Stoga pronađite neki način “odmora od djece” jer naprosto kako biste bili bolji njima nikada ne smijete zaboraviti ni na sebe! Nemojte misliti da ste zbog toga sebične, jer ono što vaše dijete prije svega treba je odmorna i sretna majka.

Pokušajte s vremena na vrijeme sljedeće…

Istuširajte se. Koliko puta se niste stigle istuširati jer vaše dijete negoduje? Ako se želite i trebate istuširati, učinite to.

Prošetajte. Unatoč svim obvezama, nekada prošećite sami i neka se tata zabavi malo s djecom.

Potražite pomoć. Zaposlite nekoga ili zamolite nekog iz obitelji da vam barem jedanput na tjedan pomogne, pa makar na par sati. To vrijeme iskoristite da napravite nešto za sebe, pa čak i ako se radi o sjedenju i slušanju glazbe, vježbanju, kupovini…

Posjetite salon ljepote. Počastite se novom frizurom ili masažom. Priuštite si nešto za što nemate vremena kod kuće.

Uživajte u hobiju. Ako ste prije dolaska bebe imali neki svoj posebni hobij, koji je privremeno stavljen na čekanje, počnite ponovo uživati u njemu.

Upišite se na neki tečaj koji ste oduvijek željeli. I ne zaboravite to nije tečaj za mame i bebe, već samo za vas, a dijete pritom uživa kod kuće u “vremenu za tate i bebe”.

Posvetite se duhovnosti. Zbog brojnih obveza zaboravljamo voditi duhovnu brigu o sebi. Česte kratke stanke iskoristite za trenutak molitve ili meditacije i na taj način pomoći ćete sebi i bebi jer ćete održati unutarnji mir koji vam je potreban.

Odmorite se. Nemojte se osjećati obveznima uvijek izaći van. Ponekad je zatvaranje vrata spavaće sobe i odmor ono što vam najviše treba.

Ne zaboravite na svoje prijateljice! Kavica ili kratki telefonski poziv znaju olakšati ponekad duge i teške dane.

B. Mrak

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo