10 najčešćih pogrešaka koje napravimo prije pregleda kod liječnika - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

10 najčešćih pogrešaka koje napravimo prije pregleda kod liječnika

Shutterstock

Pogrešni rezultati ili nejasna očitanja manjkat će prilikom sjedećeg posjeta liječniku ukoliko se pridržavate ovih savjeta. A navodimo i ono što biste svakako trebali.

Posjeti liječniku dovoljno su stresni i bez razmišljanja o tome da ste možda nešto učinili krivo prije samog pregleda. Stoga vam donosimo deset najčešćih pogrešaka koje možete učiniti prije odlaska liječniku.

1. Kava

Konzumiranje kave prije mjerenja krvnog tlaka utjecat će na same rezultate te će ih pokazati višima nego što možda jesu. Isto vrijedi i za duhanske proizvode, navodi dr. James Dewar za thehealthy.com.

2. Jela bogata mastima 

Sve bi se kalorije trebale izbjegavati ukoliko mjerite kolesterol i druge masti u krvi, tvrdi dr. Dewar. “Najbolje bi bilo izbjegavati kalorije osam do deset sati prije samog testiranja“, predlaže. Takva hrana naime može dovesti do povećanih rezultata.

3. Uobičajena prehrana

“Promjene u kolesterolu i krvnom tlaku uzrokovane prehranom neće se pokazati odjednom, stoga promjena u prehrani od tek par dana prije samog testiranja neće biti vjerodostojne“, navodi dr. Dewar. Promjene su uočljive nakon dužeg perioda konzumiranja zdrave prehrane pa ako sad počnete, do sljedećeg ćete pregleda imati veće šanse.

4. Lijekovi protiv prehlade

Neki lijekovi podižu krvni tlak, a liječnik ne može znati da uzrok visokog tlaka leži u nekom lijeku ukoliko mu to ne kažete. Pripremite se na to da liječnik treba znati o kojem je lijeku riječ i koji su simptomi koje liječite.

5. Manikura ili pedikura

Posjet dermatologu uključuje pregled čitavog tijela pa tako i noktiju. Lakirani i/ili gelirani nokti prikrit će neke od simptoma bolesti koje se mogu prepoznatu po stanju noktiju, a neke od njih su anemija, dijabetes i srčane tegobe. “Puder i sjenilo nisu poželjni prilikom posjeta dermatologu. Bez njih će se brže prepoznati kožni problemi lica.“, tvrdi dr. Sarina Elmariah. Losion ili krema za sunčanje pak ne igraju ulogu i za njih vam neće prigovoriti.

6. Alkohol

Testiranje kolesterola nije pametno obavljati s alkoholom u krvi jer on pokazuje povišene rezultate. “Izbjegavajte i slatkiše i masnu hranu, a mogli bi i odustati od prejedanja prije testiranja“ tvrdi dr. Joon Sup Lee. Konzumiranje jednog ili dva alkoholna pića dnevno mogu čak i pospješiti razinu kolesterola u krvi, no svejedno ga treba izbjegavati prije samog testiranja, navodi.

7. Kofein

Kofein ne utječe na testiranje razine stresa putem vježbi hodanja ili trčanja, no kod testiranja kojima se na kemijski način kreiraju stresne situacije kofein će suzbiti djelovanje ubrizganih sredstava.

8. Dehidracija

Urinarni testovi zahtijevaju jednu tjelesnu tekućinu usko vezanu uz konzumaciju vode stoga nije pametno doći na testiranje u stanju dehidracije. Dr. Benjamin Davies tvrdi kako bi tada trebalo izbjegavati i tjelovježbu koja nije dio uobičajene dnevne rutine jer će tijelo kojem je navika tjelovježba već znati koliko mu vode treba dok će ono koje to nije ubrzo postati dehidrirano.

9. Dezodorans

“Mnogi dezodoransi sadrže aluminij koji na mamografiji izgleda kao nakupine kalcija te tako može prikazati netočne rezultate“, tvrdi dr. Elizabeth Roth.

Napravite sami dezodorans koji ne nadražuje kožu, a štiti od neugodnih mirisa

10. Crvena hrana

Crvena i ljubičasta hrana prije kolonoskopije nisu pametan izbor jer će rezultirati obojenim debelim crijevom dok će dodaci željeza kod nekih ljudi prouzrokovati zatvor. U takvim će situacijama otežati djelovanje laksativa i u konačnici utjecati na cjelokupno testiranje. Slično funkcioniraju i proizvodi bogati vlaknima, kao što je sirovo voće i povrće, kukuruz i grah. Najbolje bi bilo izbjegavati ih tri dana prije samog testiranja.

Posebne situacije ne moraju otežati posjet liječniku stoga oni navode četiri situacije za koje se ne morate brinuti prije posjeta.

1. Menstruacija

Otkazivanje ginekološkog testiranja zbog menstruacije ne proizlazi iz medicinskih razloga jer ti dani u medicini ne uzrokuju probleme. Papa test je podjednako moguće obaviti i tijekom menstruacije, a posjet ginekologu iz posebnog razloga kao što je lezija moglo bi u neku ruku izmijeniti rezultate, ali ni to nije apsolutno jer se uvijek mogu obaviti dodatni testovi. „Dolazak ginekologu prilikom krvarenja može izazvati neugodu za pacijenta. Meni se s druge strane događa da sam prije takvog pregleda vratila s porođajem ili sam obavila carski rez. Nije da nikada nisam vidjela krv“, tvrdi dr. Mary Jane Minkin podsjećajući da ginekološki pregled tijekom menstruacije nije potrebno otkazati. 

2. Velike količine vode

Hidratacija tijela dobra je za puls i krvni tlak, a iako liječnici testiraju uobičajeni način života u koji možda ne spada konzumacija velikih količina vode, možda je pametno da na taj dan svejedno pijete dosta tekućine.

Znate li zašto za vrijeme obroka ne trebate piti puno vode? Postoji dobro objašnjenje

3. Seks

“Normalna seksualna aktivnost prije posjeta ginekologu ili urologu neće dovesti do nekih značajnih abnormalnosti“, tvrdi dr. Benjamin Davis.

4. Pitanja

Osjećaji ranjivosti i neugode najčešće se javljaju prilikom posjeta liječniku i nerijetko se dogodi da zbog toga niste postavili pitanja koja ste planirali. Iz tog razloga liječnici predlažu zapisivanje pitanja prije samog posjeta. Ukoliko nešto smatrate problemom slobodno ga nazovite problemom i porazgovarajte sa svojim liječnikom.

M. V. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo