Psiha

Psiha

10 zdravih navika glumice Ane Vučak Veljače kojih se drži i u izolaciji!

Ana Vučak Veljača, Photo: Igor Kralj/PIXSEL

Diplomirana novinarka i glumica te voditeljica showa “Kuhan i pečen”, Ana Vučak Veljača, otkriva svoje zdrave navike kojih se nikada ne odriče!

1. Važnost prehrane

Puno pažnje obraćam na prahranu. Trudim se jesti raznoliko. Prva premisa u prehrani su mi kvalitetne namirnice na što jako obraćam pažnju. Na mom meniju su i povrće, i riba i meso i grahorice. Mislim da je ono što unosimo u sebe presudno za zdravlje organizma.

2. Sunce i zrak

Što više pokušavam uhvatiti svježeg zraka, a posebice sunca. Ovisnik sam o suncu, daje mi puno energije i kada god imam priliku, posebice u ovo proljetno vrijeme, uživam u sunčevoj toplini.

3. Priroda je ljekovita

Danas živimo u vremenu kada su ljudi poradi posla (i trenutne situacije s koronavirusom) najčešće zatvoreni u interijerima, trudim se kad kod stignem i mogu uhvatiti svježeg zraka i napuniti pluća, to mi daje energiju i poletnost. Priroda je ljekovita i provođenje vremna u prirodi pridonosi balansu organizma.

4. Prirodni kozmetički proizvodi

Izbjegavam koliko je moguće kemikalije u proizvodima koje koristim, sve više se vodim za onim manje je više i ne koristim previše kozmetičkih proizvoda, a za one nužne koje koristim pobrinem se da su što prirodniji.

Ove namirnice jednostavna su zamjena za kvasac i sigurno ih imate kod kuće

5. Eterična ulja

Od nedavno u moju dnevnu rutinu ušla su eterična ulja. Osvježavam stan difuzorom i kvalitetnim eteričnim uljima. Eukaliptus za prehlade, lavanda za opuštanje, limun za podizanje energije, prventsveno volim da mi prostor u kojem boravim miriše, a pritom imaju brojna ljekovita svojstva.

6. Tjelovježba

U zdravom tijelu zdrav duh je jedna od izreka iza koje potpuno stojim. Nisam opsesivna u vježbanju, ali kondicija, razgibavanje čine tijelo i kompletan organizam aktivnijim i zdravijim.

7. Pozitivne misli

Po prirodi sam pozitivna osoba i mislim da je to zdrava navika na koju se trebmo i podsjetiti kada ju zaboravimo. Pozitivne misli otvaraju mogućnosti, daju mir i osjećamo se bolje kada su prisutne pozitne misli nego kada se okružujemo i pumpamo negativom.

8. San

Velika sam spavalica, volim spavati. Moj optimalan broj sati sna je 8 sati i moram priznati da mi to jako godi. Kada god sam u prilici volim se dobro naspavati, san mi je potreban za relaksaciju organizma.

Hrana koja pomaže u borbi protiv anksioznosti: Mliječni proizvodi, bobičasto voće, meso…

9. Dobro društvo

Ulaganje u odnose s bliskim ljudima u mom životu smatram jednom od zdravih navika. Biti okružen ljudima koje voliš i koji te vole je divan smjer za zdrav život. Trudim se, ma koliko posla imala, posvetiti neko vrijeme družeći se s dragim ljudima. I izolaciji je to moguće – zahvaljujući modernoj tehnologiji!

10. Đumbir, limun, kurkuma

To su moji prirodni saveznici u svakodnevnom životu. U borbi protiv prehlada i pada imuniteta, ta čarobna trojka spašava.    

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo