5 najboljih aplikacija za pravilno disanje - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

5 najboljih aplikacija za pravilno disanje

Stres je nazvan bolešću modernoga doba. Svakodnevne obaveze tjeraju nas na rad i potrošnju energije. Ponekad nas sve to sustigne te bi bilo dobro da stanemo, smirimo se i duboko udahnemo.

U posljednje vrijeme često čujemo i čitamo o meditaciji, jogi te drugim oblicima smirenja. No, problem bismo mogli pronaći i u nama samima. Dišemo otkako smo došli na svijet, ali pitanje je radimo li to pravilno? Sigurno je svatko od nas uhvatio samoga sebe kako diše prilično ”plitko” ili su mu u slučaju straha i ohrabrenja udisaji vrlo duboki. ”Plitko” disanje ne pruža nam dovoljno kisika dok duboki udisaji u trenutku panike unose previše kisika u tijelo što može dovesti čak i do nesvjestice.

1. Prana breath

Vrlo popularna i moderna aplikacija. Korisniku omogućava sedam vrsta, odnosno razloga za vježbe disanja. Svaki od tipova nudi različiti način udisaja i izdisaja. Kroz dan možemo disati kako bismo ”očistili” glavu od misli, opustili se, smirili se, dobili energiju, ostvarili sklad ili čak odagnali želju za apetitom. Aplikacija nudi mogućnost namještanja vremenskoga okvira vježbe kako odgovara korisniku. Također, možemo sačuvati svoje treninge te kao napredniji korisnici odrađivati kružne vježbe više načina disanja. Aplikacija je jednostavna te nas vodi vizualno i popratnim zvukom kroz svaku sekundu udisaja i izdisaja.

2. Breath Air 

Aplikacija je za naprednije korisnike budući da ne nudi razne načine disanja nego korisnik sam određuje vrijeme trajanja udisaja i izdisaja. Također nudi mogućnost vizualnoga prikaza te zvuka za vrijeme treninga.

3. Breathing exercises 

Na početnom zaslonu nudi opciju dubokih te sporih vježbi za disanje. Nakon što korisnik odabere jednu od opcija odgovara na pitanje kolika je njegova trenutna razina straha, odnosno anksioznosti. Odabirom na broj ponuđen na ljestvici aplikacija prilagođava trening disanja prema potrebama korisnika.

4. Paced Breathing

Omogućuje korisnicima da sami odaberu vrijeme trajanja udisaja i izdisaja, ali i samoga treninga. Nažalost, za neke naprednije funkcije potrebno je kupiti pro inačicu aplikacije.

5. Universal Breathing Pranayama

Na Android uređajima nije besplatna, ali ju zato korisnici iOS sustava mogu koristiti bez problema. Ova aplikacija nudi opcije početnoga, srednjega i naprednoga disanja. Prati sve vaše treninge te prikazuje napredak. Zanimljivo je što ima funkciju glazbe te dok pravilno dišete možete uživati u opuštajućim zvukovima.

Iako su nam dani popunjeni i ubrzani, svatko od nas trebao bi pronaći 5-10 minuta za sebe. U tom razdoblju možemo sjesti na pod ili krevet te udisati kisik na način koji je potreban kako bismo taj dan završili vrlo produktivno i smireno.

8 pametnih aplikacija za zdravlje srca

Foto: Shutterstock

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo