Psiha

Psiha

7 mudrosti koje su neki od najvećih umova svih vremena prenijeli svojoj djeci

Shutterstock

Albert Einstein, Stephen Hawking, Marie Curie… ovi briljantni muškarci i žene revolucionirali su znanost, medicinu i naše poimanje svemira. Ali, što su govorili svojoj djeci prije spavanja?

1. Albert Einstein o najboljem načinu za učenje novih stvari

“Na klaviru uvijek sviraj ono što te čini sretnim.”

“Uvijek sviraj kompozicije koje ti se sviđaju, čak i ako ti profesor to nije zadao za zadaću. Tako ćeš najviše naučiti, jer dok radiš ono u čemu uživaš nećeš ni primijetiti kako vrijeme prolazi” – Albert Einstein u pismu svom sinu Hansu Albertu.

2. Stephen Hawking o najvažnijoj stvari u životu

“Stremite ka zvijezdama.”

“Prvo, nikad ne zaboravite da morate gledati prema zvijezdama, a ne u svoje noge. Drugo, nikad ne odustajte od posla koji radite. Posao nam daje smisao i svrhu, a život bez njega je prazan. Treće, ako u životu budete imali dovoljno sreće da pronađete ljubav, nemojte je odbaciti.” – životne mudrosti koje je Stephen Hawking dijelio sa svojom djecom.

3. Marie Curie o snazi samopouzdanja

“Svatko od nas nadaren je za nešto.”

“Nikome život nije lagan, ali što možemo učiniti po tom pitanju? U životu treba biti ustrajan i – najvažnije od svega – imati samopouzdanja. Moramo vjerovati da smo nadareni za nešto i da se taj cilj, bez obzira na cijenu, mora postići. – citat iz biografije Marie Curie, koju je napisala njezina kći Eve.

4. Bill Nye o najvažnijoj stvari koju moramo znati o drugim ljudima

“Svatko zna nešto što vi ne znate.”

“Svi ljudi koje ćete u životu upoznati znaju nešto što vi ne znate. Automehaničari danas pišu kodove. Kuhari razumiju kako bakreno posuđe kontrolira proteine u jajima. Zidari posjeduju znanje o čvrstoći materijala. Poštujte njihovo znanje. Učite od njih. To će iznjedriti najbolje iz vas i njih. – govor koji je Bill Nye održao studentima jednog američkog sveučilišta.

5. Neil deGrasse Tyson o zaprekama u životu

„Što činiš kad se nađeš pred zaprekom?“

„Jedan moj kolega boluje od disleksije i to jest zapreka. Ali što činiš kad trčiš na Olimpijskim igrama i dođeš do zapreke? Preskočiš je!“ – odgovor Neil deGrasse Tysona na pitanje osmogodišnje djevojčice hoće li je disleksija spriječiti u namjeri da se bavi znanošću.

6. Benjamin Franklin o obiteljskim odnosima

“Budi nježna prema svojoj majci.”

„Što ćeš biti pažljivija i ljubaznija prema svojoj majci, to ćeš lakše steći moju naklonost.“ – Benjamin Franklin uči svoju kćer lijepom ponašanju.

7. Izazov Edwarda Osbornea Wilsona budućim generacijama

“Potraga za znanjem zapisana je u našim genima.”

„Držite oči podignute, a glava neka vam se stalno okreće. Potraga za znanjem je u našim genima. Tu su je posadili naši daleki preci koji su se širili svijetom, i ona nikada neće nestati.” – biolog E.O. Wilson, na TED-u razgovara s mladim znanstvenicima.

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo