Psiha

Psiha

Ako (pre)rano u blagdanskom stilu ukrasite dom, bit ćete sretniji!

Shutterstock

Jeste li jedan od onih kojima su blagdanske dekoracije zabranjene barem do početka prosinca, možda je vrijeme da se predomislite

Znanstvenici kažu da vas baš to može učiniti sretnijima, pa ako trebate malo dobrog raspoloženja, vrijeme je da kupite kuglice, šljokice, zvončiće, pa čak i bor. 
U svijetu punom stresa i tjeskobe, ljudi vole stvari koje ih podsjećaju na sreću i Božić, kaže psiholog Steve McKeown za Unilad. 

Nostalgija je dobra

– Dekoracije su put do onih magičnih emocija i uzbuđenja koje smo kao djeca doživljavali svake godine. Pa onda što ih prije izvadimo iz ormara, to dulje dobro raspoloženje traje! 
Psihoterapeutkinja Amy Morin za Unilad je rekla da nostalgija za vrijeme blagdana širi pozitivu u životu, jer veže ljude za osobnu prošlost i na taj način im pomaže da bolje razumiju sebe, odnosno da se ponovno povežu sa svojim djetinjstvom. 

Čak i ako ste izgubili neku blisku osobu, blagdani mogu pomoći da se prisjetimo sretnih trenutaka s tom osobom. Psiholozi tvrde da se tako osjećamo ponovno povezanima s onima koji nam nedostaju, bez da smo tužni. 

Zato sljedeći put kad vas netko opomene zašto vam je dom već okićen u blagdanskom stilu, imate argument!

Foto: Shutterstock

N.C.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo