Psiha

Psiha

Bojanke za odrasle kao zabava i terapija

Stav da su bojanje i bojanke uglavnomr rezervirane za djecu i eventualno za odrasle koji čuvaju tu djecu poprimio je potpuno novu dimenziju. Ono što je počelo kao jedan vid zabave sve više i više poprima terapeutske učinke…

Zima je razdoblje u kom se nerijetko događaju česte promjene raspoloženja. Kraći dani, niske temperature i manjak sunca na mnoge ljude ne utječe dobro. Ako vam u životu nedostaje živosti, dodajte je – bojanjem.

Zacjeljujuća moć boja

Kromoterapija jedna je od holističkih metoda liječenja koja svoje korijene vuče iz staroga Egipta, Kine i Indije. Boje i terapija bojama sigurno nije lijek za bolesti, ali u svakom slučaju nam itekako može olakšati određeno teško stanje u kojem se nalazimo, posebice ako se radi o anksioznosti, depresiji, PTSP-a, demencije i sl. 

Važno je napomenuti kako bojanje i kromoterapija nisu jedno. Bojanje se samo po sebi ne može nazvati terapijskom seansom jer se seansa oslanja na odnos između pacijenta i terapeuta.

Unatoč tome, bojanje donosi dobrobiti našem mentalnom zdravlju. Jednako kao i meditacija, i bojanje nam omogućuje da misli skrenemo s problema koji nas muče i da se fokusiramo isključivo na bojanje, usklađivanje boja i sl. te da na taj način smanjimo svoju anksioznost. 

Pogledajte što boje govore o nama!

Zašto je bojanje zdravo?

  1. Daje vam priliku da budete društveni – ova uobičajeno samačka aktivnost može se vrlo lako pretvoriti u raznobojno druženje. Bojanje uz čašu vina ili kolačiće može biti i više nego zabavno, ali i ljekovito.

  2. Trenirate mozak – bojanje unutar linija zahtijeva fokusiranost, ali ne takvu da će vam stvarati stres.  Za bojanje je potrebno aktivirati obje hemisfere zbog čega će vaš mozak imati priliku za pravu malu gimnastiku. Isto tako, pomaže vam da se usredotočite samo na bojanje i da zaboravite sve što se događa izvan toga.

  3. Dopušta vam da vi budete vi – možete bojati kako želite i kako osjećate. Nitko vam ne može reći da nešto treba ili ne treba drukčije. Bojanje je savršen način da se izrazite bez straha od pogreške.

Pogledajte i koje su koristi koje imate od meditacije!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo