Psiha

Psiha

Čitanje misli, pogađanje godina… Isprobajte ove trikove na prijateljima i oduševite ih!

Matematika je mnogima omiljeni predmet u školi. Ok, i nije, ali poznavanje matematike nudi pregršt mogućnosti, kako za život tako i za zabavu.

Ako naučite ove matematičke trikove, a jednostavni su, nikad se više nećete dosađivati na nekom tulumu, ali i trenutnoj karanteni.

Krenimo

Čitanje misli

Tražite prijatelja da zamisli broj između 1 i 20. Recimo da je zamislio 8. Recite mu da doda 5 svom broju te pomnoži s 3. U ovom slučaju to je 39. Neka prijatelj oduzme 15 od rezultata, pa će dobiti 24.

Recite prijatelju da vam kaže rezultat, a vi ćete pogoditi koji je broj zamislio. Reći će 24. Vi sad morate taj broj podijeliti s 3 i recite mu rezultat.

Naravno, trudite se izgledati tajnovito…

5 mozgalica koje će vam zagolicati maštu! Znate li ih riješiti?

Množenje s 11

Vrlo je jednostavno množiti s 11 ako znate ovaj trik.

Na primjer, uzmite broj 43. Uzmite brojeve 4  i 3 i dobit ćete 7. Stavite taj broj između znamenki 4 i 3. Dobit ćete 473.

Krenimo na novu razinu s brojem 78. Zbrojite 7 i 8 i dobili ste 15. Sad nemojte stavljati 15 u sredinu, već stavite samo drugu znamenku – 5, a prvu znamenku (1), dodajte prvom broju. Dobit ćete 858.

Pogađanje starosti

Recimo da vam je prijatelj star 21 godinu, ali vi to ne znate. Recite mu da broj godina pomnoži s 5 te doda 9 rezultatu kojeg on treba pomnožiti s 2.

Tad treba oduzeti 6 i pomnožiti s 10. Pitajte ga koji je rezultat. Tada treba oduzeti 100 od tog broja i podijeliti ga sa 100. Broj koji dobijete je točan broj godina.

Fibonaccijev niz

Fibonaccijevi brojevi su poznati i kao niz, a karakterizira ih činjenica da je svaki broj, nakon prva dva, jest suma dva prethodna broja.
Zamolite prijatelja da napiše 2 broja, onaj viši iznad nižeg.  Sad mu recite da napiše koji je zbroj.

Zamolite ga da zbroji zadnja dva napisana broja i da nastavi tako dok ne napiše 10 brojeva.

Ovi dijelovi tijela otkrivaju koliko ste pametni!

Sad se pojavite vi i napišete odmah konačni rezultat. Zamislite koliko mu ništa neće biti jasno. U čemu je trik?

Sve što trebate napraviti jest pomnožiti sedmi broj koji je napisao s 11, a to već znate kako! Broj koji ćete dobiti jest zbroj svih 10 brojeva.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo