Psiha

Psiha

Da ovu jednostavnu naviku preuzmemo od Japanaca, bilo bi nam svima ljepše u životu

Longchalerm Rungruang / Shutterstock.com

Nakon otkrivanja ključeva motivacije i dugovječnosti u svojoj hit-knjizi Ikigai – japanska tajna dugog i sretnog života Héctor García (Kirai) i Francesc Miralles vraćaju se japanskoj tisućljetnoj kulturi kroz Ikigai u praksi, praktičnu knjigu u izdanju Mozaika knjiga koja pomaže pronaći životnu svrhu i smisao.

Ikigai na japanskom znači “razlog za postojanje” ili “strast našeg života”, ali kako ga možemo pronaći? Ako smo već pronašli naš ikigai, kako ga možemo osnažiti da inspirira sve aspekte našeg postojanja? Da bi se to postiglo, ova knjiga predlaže 35 postaja, uz praktične vježbe, koje nam omogućavaju otkriti, potencirati i provesti u djelo svoju životnu svrhu. Kad zatvorite knjigu, nakon što ponovno prijeđete 35 ključnih stvari, počinje vaše najvažnije putovanje i pustolovina.

Znate li koliko nas ima na Zemlji i kako će svijet izgledati za 50 godina?

Ikigai je japanska riječ za koju nemamo točan prijevod. Ikigai je smisao života ili ono zbog čega svaki dan ustaješ s veseljem. Riječ je sastavljena od iki, što znači „život“ ili „biti živ“, i gai, što znači „ono što je vrijedno“. Dakle doslovan prijevod bio bi „ono zbog čega vrijedi živjeti“.

Prema Japancima, svi u sebi nosimo neki ikigai, ili čak nekoliko njih, makar toga i ne bili svjesni. Slijediti svoju strast i razvijati je da bi je podijelio s drugima najveći je cilj koji si čovjek može postaviti. 

Važnost dodira

Iz najnovije knjige izdvojili smo dio iz 31. postaje – dodir!

“Osjećati se povezano s drugima od životnog je značenja za naše emocionalno zdravlje. Zbog toga je važno naučiti približiti se drugima na prijateljski, zdrav način, slobodan od straha. Ne radi se o besplatnom darivanju zagrljaja po ulici…, već o pokazivanju ljubavi osobama do kojih nam je stalo.”

5 genijalnih načina na koje meditacija mijenja vaš organizam

U knjizi piše i kako osobe koje doživljavaju kontakt kao nešto prirodno, imaju više samopouzdanja i mira. Znanstvenica Mariana Caplan, doktorica filozofije, psihologije i antropologije kaže:

Kad se ljudi osjećaju voljeno zbog obilja fizičkog kontakta i ljubavi u svom životu, prirodno se odlučuju dodirivati drugoga, bilo da se radi o jednostavnom tapšanju po ramenu ili dodiru ruke. Sigurni u sebe, otvoreni su za tuđi odgovor, ali ga ne čekaju.. Dodiruju da bi se izrazili i da bi drugima dali na znanje da su voljeni.

Uvedite dodir u svoj život

Dodiru, jednom od osjetila koje dobiva najmanje pozornosti, nizom jednostavnih mjera možemo vratiti ulogu koju je izgubio u našem životu;

1. Navikni se da uvijek pozdravljaš na dolasku i odlasku svog partnera i/ili člana obitelji jednim zagrljajem ili poljupcem, koliko ti se god žuri.

2. Kad si pokraj svog partnera, često ga primi za ruku kako bi vaša tijela također razumjela da ste ujedinjeni.

3. Uvedi ritual da zagrljajem pozdravljaš prijatelje koje dugo nisi vidio.

4. Razgovaraj s ljubavlju, poštovanjem i zahvalnošću s osobama koje su ti u blizini. Lijepe riječi također miluju.

Pitate se zašto većina liječnika ima ružan rukopis? Nije slučajnost!

M. P.

Foto: Shutterstock, Longchalerm Rungruang/Shutterstock.com

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo