Psiha

Psiha

Dokazano je da ljudima raste ego nakon vježbanja joge

Shutterstock

Prema budističkom učenju “ja” ili “ego” je zapravo iluzija i svi bi trebali težiti tome da se distanciraju od svojih potreba. Kako bi dosegli to, mnogi vježbaju jogu i meditaciju

Ali jedno novo psihološko istraživanje kaže potpuno suprotno. Dakle, istraživanje objavljeno u Psychological Science, a provedeno na Sveučilištu Southampton, kaže da je ego zapravo “napuhan” nakon vježbanja joge i meditacije. 

Joga, utezi, ples… Kako tri slavne Jennifer (Aniston, Lopez, Lawrence) brinu o svojim tijelima?

Na Sveučilištu Manneheim u Njemačkoj odlučili su provjeriti ove rezultate, pa su okupili 93 studenta koji vježbaju jogu, u periodu od 15 tjedana i svakodnevno su ocjenjivali njihov pogled na to koliko su se poboljšali. Prvo su ispitanici sami sebe ocijenili tako da su se uspoređivali s drugim ljudima koji s njima vježbaju jogu. Drugo, istraživači su provjerili koliko ispitanici imaju narcisoidne karakteristike. Zadnje, ispitanicima je provjerena razina samopouzdanja tako što su morali ocijeniti koliko se na njih odnose rečenice poput “Trenutno imam visoko samopouzdanje”. 

Ne “utišava” ego

Kada su ih ispitivali u roku od 60 minuta nakon vježbanja joge, pokazali su više samopouzdanje u sve tri kategorije, nego 24 sata nakon vježbanja. 

Uživate na moru? Ne zaboravite plivati – za zdravo srce, vitko tijelo i mirne živce

“Utišavanje ega” nešto je što budističko učenje propagira, no čini se da se događa upravo suprotno nakon joge i meditacije. Lewis Richmond za Huffington Post piše da “sjedenje u tišini sa zatvorenim očima ili okrenuti prema zidu s fokusom na svoju unutrašnjost, disanje, tijelo i mentalnu aktivnost, može se okarakterizirati kao zaljubljenost u sebe“.

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo