Psiha

Psiha

Evo kako vikend utječe na vaše zdravlje

Shutterstock

Proučavanjem navika i istraživanjima, znanstvenici su došli do zaključka što treba raditi vikendom, da radni tjedan bude bolji

U petak nakon posla ste vjerojatno umorni i nakon 18 sati ne znate što biste kuhali, pa na pamet uvijek dolazi brza hrana.

Petkom ujutro, sve je lakše, jer znamo da dolazi vikend. No znanstvenici kažu da večera tog dana može negativno utjecati na nas, posebno ako otiđete u restoran. Istina je da večera u restoranu može biti zdrava, no realnost je vjerojatno puno drukčija. Znanstvenici su otkrili da je u nešto više od 90 posto svih restorana povećan broj kalorija u jednom obroku, odnosno da premašuje 1200 kalorija koliko se preporuča. Istraživanje objavljeno u Journal of Academy of Nutrition and Dietetics kaže da ovo može uništiti sve zdravo što ste pojeli tijekom tjedna. 

Subota ujutro

Trebali iste uskladiti ritam spavanja vikendom i radnim danima, jer ćete se tako lakše buditi tijekom tjedna, a i biti odmorniji. Pa si namjestite alarm i vikendom i ustanite barem u otprilike isto vrijeme. Ako ste jako umorni, produljite san za dvadesetak minuta vikendom, a sve više od toga poremetit će ritam spavanja. 

Subota popodne

Izležavate se nakon subotnjeg ručka i planirate kako ćete u ponedjeljak u teretanu. No u roku od 72 sata nakon zadnjeg treninga mijenja se način na koji srce pumpa krv pa bi zbog izležavanja vikendom trening prvog radnog dana mogao biti kao da ste se prvi put pojavili u teretani.

Savjeti za odličan seks ovaj vikend!

Tijekom tjedna nemojte rješavati zaostatke. Isto tako, ako ne vježbate, nemojte se pretrgati tijekom vikenda jer jedino što ćete od toga dobiti je upala mišića. 

Nedjelja ujutro

Od straha da će vikend proći brzo, nedjeljom obično idemo u duge šetnje s ljubimcima, čistimo dom, družimo se s prijateljima ili gledamo dobru seriju, a zbog svega toga, kažu znanstvenici, zaboravljamo piti vodu. Bez obzira na to hoćete li biti fizički aktivni ili malo više odmarati, ne smijete dozvoliti organizmu da dehidrira, jer zbog toga se u ponedjeljak možete osjećati neraspoloženo. Kako nam prvi radni dan inače pada teško, dehidracija bi ga mogla učiniti još težim. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo