Psiha

Psiha

Idete na more i ne znate kamo sa psom? Evo kako izgleda jedan dan u vrtiću i hotelu za pse

Shutterstock 140724097

Ključni poticaj za otvaranje Vrtića i hotela za pse bilo je veliko iskustvo s problemima ostavljanja pasa u radnom vremenu vlasnika.

Mnogi ljudi koji imaju pse i zaista brinu o njima, shvaćaju da je za aktivno, druželjubivo biće, samovanje od osam ili više sati u zatvorenom prostoru naprosto prevelik izazov. Problem su i psi koji koji razviju separacijski strah do mjere da ne mogu ni 15 minuta ostati sami, štenci, stariji ili bolesni psi. Svi oni trebaju društvo dok im vlasnici rade ili pomoć u rješavanju strahova, socijalizaciji, odgoju i njezi.

Ta se ideja nekako logično spojila s idejom da u prostoru osiguramo i hotelski smještaj za pse čiji vlasnici odlaze na put. Nakon što jednom steknu povjerenje i vide da se njihovi ljubimci vesele dolasku u neku sredinu, vlasnici nerado mijenjaju osobu koja brine o njihovom psu, a i psu česta promjena osoba koje brine o njemu može biti stresna.

Veterinar otkrio genijalan trik kako naučiti psa gdje se obavlja nužda

Psi uživaju u društvu!

Prednost našeg pristupa čuvanja i brige o psima je u tome što psi nisu u kavezima, nego se slobodno druže u sredini koja im s vremenom postaje druga obitelj. Da bi u tim uvjetima bila zadovoljen osnovni zahtjev, a to je sigurnost pasa, svi „novaci“ prolaze procjenu ponašanja, načina interakcije s drugim psima, kontakta s ljudima, poslušnosti, itd. U pravilu, jedino što psa može isključiti kao kandidata za vrtić ili hotel je agresivnost, koju treba rješavati na drugim mjestima, uz drugačije sigurnosne uvjete.

Većina drugih problema, poput plašljivosti, zatvorenosti, straha od odvajanja, slabog čitanja signala drugih pasa, nesnalaženja u igri, itd. može se rješavati u vrtiću i tu kod većine pasa vidimo brze i značajne promjene nabolje.

Klijenti najčešće dovode pse između 8 i 9 ujutro, a dolaze po njih oko 17, 17.30.

A ovako izgleda jedan dan u vrtiću…

Jutro, naravno, prvo počinje igra, pri čemu psi najčešće sami odaberu tko im je najbolji partner. Pritom je strahovito važno paziti da se istodobno igraju dva, najviše tri psa, da je igra svima jednako ugodna i da ne traje predugo. To znači da osoblje stalno nadzire interakciju i povremeno je prekida prebacivanjem pažnje na sebe, raznim igricama i učenjem poslušnosti. Oko 13 sati većina pasa ruča i nakon toga se spontano povlače na odmor, legnu na fotelje, krevete ili u dvorište, ovisno o godišnjem dobu. Stariji psi i psi koji zahtijevaju posebnu njegu, smještaju se u jednu od četiri sobe pored dnevnog boravka, i ograđuju niskim drvenim pregradama, tako da su stalno na oku.

Ovih se 7 opasnih bolesti lako sa psećeg izmeta prenose na čovjeka! Jedna od njih je salmonela…

Kad vlasnici konačno dođu po svoje ljubimce, često se dogodi da im se psi razvesele, a onda krenu natrag u vrtić, gdje je njihova ekipa.

Hotelski psi se čuvaju u klimatiziranom ili grijanom prostoru, gdje je stalno netko s njima. Katkada nas novi klijenti u čudu pitaju „zar i noću?“, što nas prilično iznenadi, jer nam je svima nezamislivo da jednog psa noću ostavimo samog, a kamoli veću grupu pasa.

Autor: Vedrana Dorogi, stručna suradnica vrtića i hotela za pse “Veliki i mali” i trenerica pasa

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo