Psiha

Psiha

Imate teško jutro? Ovih 6 stvari napravite nakon buđenja i vratite se “među žive”

Shutterstock

Do danas smo naučili da je mamurluk tjelesna reakcija na pretjerani unos alkohola ili trovanje organizma alkoholom.

Pretjerano konzumiranje alkohola direktno napada živčani sustav, što rezultira glavoboljom, mučninom i vrtoglavicom. Poznat vam je osjećaj? Sigurni smo da biste napravili sve što kažemo kako bi ti neugodni osjećaji nestali što prije, pa vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ovaj dan ne provedete u krevetu u bolovima. 

Što napraviti kada “napadne” mamurluk? 

1. Izbjegavajte krive savjete, a jedan od njih je da se klin klinom izbija. Zaboravite na alkohol. 

2. Trebate više od vode – sportski napitak ili napitak pun elektrolita, poput kokosove vode, mogu pomoći da se brže oporavite. Možete ga i sami napraviti tako da otopite 5 žličica šećera i 2 žličice soli u litri vode te tu tekućinu pijete tijekom dana. Ovakva će otopina nadomjestiti izgubljenu tekućinu ali i sol i šećer. 

Ako planirate mršavljenje, detoks ili se želite osjećati bolje, slijedite jednostavne korake stručnjaka

3. Ograničite unos kofeina – možda mislite da vam samo kava može pomoći ali ona će, ako pijete velike količine, samo pogoršati dehidraciju. 

4. Uživajte u doručku – najbolji je to način da se nadomjeste minerali i vitamini koje ste izgubili radi alkohola. Ako ne možete zamisliti da jedete, uzmite iako namirnice koje sadrže željezo i folate kako bi se ispravilo iako malo štete i organizmu se pružila energija. 

5. Izbjegavajte tablete protiv bolova – možda mislite da će umiriti glavobolju, ali mogu dodatno iritirati želudac, a to vam nije cilj.

6. Zaboravite na slatko – možda vam je baš ono na pameti, ali slatkiši će se samo poigrati s ravnotežom šećera u krvi. Umjesto kolača ili čokolade odaberite voće, smoothie ili jogurt s voćem. 

Ja sam osobni trener i ovako izgleda moj radni dan! Tko god ovo pročita, više se ne želi sa mnom mijenjati za posao

Znate li da je mamurluk gori kod starijih žena?

Kako starimo, naša tolerancija na alkohol se smanjuje, što je uglavnom vezano za usporavanje metabolizma – sadržaj vode u tijelu se smanjuje što dovodi do toga da ista količina alkohola stvara veću koncentraciju u krvi pa zato žene teže podnose alkohol i lakše se opiju te imaju jače simptome mamurluka od muškaraca.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo