Psiha

Psiha

Isprobajte adrenalinske užitke na Jadranu

Sve više domaćih i stranih turista osim sunčanja na plaži i kupanja u čistom moru isprobavaju aktivni odmor i adrenalinske sportove.

Iako je uživanje na našim plažama te kupanje, ronjenje i istraživanje divnih vidika i dalje prvi cilj zbog kojeg hrvatska obala ima mnoštvo posjetitelja, ali u zadnje vrijeme mnoga mjesta nude neuobičajene sportske aktivnosti. Stručnjaci ističu da se najbolje odmaramo kada kombiniramo odmor koji se sastoji od ležanja na plaži te adrenalinskih iskustava. U zadnje se vrijeme u Hrvatskoj otvaraju brojni adrenalinski parkovi te mogućnosti da isproabate rafting, bungee jumping, flyboard i sl. Donosimo vam popis onih koji najviše privlače turiste te su lako dostupni.

3 razloga zašto ultimativna sreća dolazi od kućnih ljubimaca

Bungee jumping

Već davno predstavljena adrenalinska disciplina prvi se puta pojavljuje na otocima Pentecost u Južnom Pacifiku. Kada su Amerikanci nakon Drugoga svjetskoga rata otkrili za ovaj neobičan običaj odlučili su ga primijeniti na zapadni način. U Hrvatskoj počinje u Poreču u razdoblju nedugo nakon rata gdje se skakalo s krana visokoga 30ak metara. Kasnije započinje skakanje s mosta, prvo je onaj sa Šibenskoga mosta dok je 2006. otvoren i na Masleničkom mostu. Cijene je vrlo pristupačna, ali jedina stvar bitna je hrabrost jer se na ovako nešto ne može ohrabriti svatko. Ova disciplina ulazi u vjerojatno top adrenalinskih disciplina, a iskustva nakon su uglavnom pozitivna.

Savjeti za bolji san s partnerom koji hrče ili nemirno spava

Kitesurfing

Disciplina koja je nedavno došla u Hrvatsku, ali iz godine u godinu raste broj zaljubljenika. Funkcionira na principu zmaja kojeg nosi vjetar dok vi upravljate i održavate ravnotežu na daski. No, za ovo ćete ipak trebati uzeti instrukcije jer se smatra najekstremnijim sportom. Obuku možete dobiti na plaži Ždrijelac u Ninu, u Bolu na Braču, Sabunikama blizu Nina te nekoliko njih na ušću rijeke Neretve. Ovim sportom možete iskusiti divan bestežinski osjećaj lebdenja iznad površine mora, visoko skakati, okretati se. Sastoji se od dvije discipline – freestyle, odnosno slobodnoga stila gdje su važna visina, kompliciranost i doskok te hang time u kojoj se mjeri vrijeme od uzleta do ponovnog kontakta s vodom. Poduka traje oko 10 sati i cijena ipak viša nego za bungee jumping.

Uživajte u vikendu uz napete trilere

Rafting

Iako nije u potpunosti na Jadranu, ali kako domaći, tako i strani turisti sve više posjećuju unutrašnjost Hrvatske. Ovaj je sport već dobro svjetski poznat, ali i dalje privlači nove ljude. Ako se odlučite ovo ljeto otići na jednu od rijeka sve što vam treba je društvo, jer je ovo ipak timska disciplina te malo hrabrosti. Opremu dobivate na licu mjesta, a najpoznatije rijeke za doživjeti ovo iskustvo su Una, Krka, cetina, Korana, Mrežnica i Dobra. Sve staze su podijeljene po težini pa za početak krenite na one lakše kako biste se uživili, ali nemojte zaboraviti opustiti se i uživati u prirodi oko vas.

Stručnjaci savjetuju kako biti manje umoran nakon posla

Fly board

Iako još uvijek ne lebdimo po kopnu, ali po moru možemo svakako. Ova igračka iz budućnosti novi je koncept koji pomoću pritiska vode omogućuje podizanje do čak 10 metara u zrak. Pokreće se snagom motora jet skija za koji je pričvršćen te ju određuje vozač, a flyboarder sam odlučuje kamo će i kako okrenuti. Za ovu disciplinu nije potrebno iskustvo nego samo dobra volja i želja za adrenalinom. Adrenalin možete isprobati na Pagu, Baškoj Vodi, Poreču ili između zabava na Zrću.

Kada je u redu lagati partneru, a kada nije?

Parasailing

Doslovnim prijevodom i definicijom, ovo je panoramski let padobranom kojeg vuče gliser. Posebno se preporučuje jer u odmor možete ubaciti malu dozu adrenalina, a istovremeno uživati u prekrasnom pogledu. Moguće isprobati individualno te u grupama od dvoje, troje ljudi. Atrakciju možete isprobati na Braču, Krku ili u Splitu.

Loše životne navike koje biste trebali izbjegavati u 40-ima

Windsurfing

Svladavanje ove discipline traje ipak nešto malo duže nego ostalih jer se daska za jedrenje uspoređuje s manjom jedrilicom. Kako biste pravilno uživali u vjetru u kosi dok vas more pljuska u lice potrebno je spojiti kulturu surfera koja je ipak opuštenija te stroža pravila jedrenja. Postoji i natjecateljski dio ovog sporta, a uključuje discipline brzoga jedrenja, slaloma, utrke po valovima te slobodnoga stila. Ako niste znali, ovo je i Olimpijski sport već više od 30 godina. U Hrvatskoj se možete okušati u Vrboskoj, Prizbi, Ninu, Srimi, Bolu, Orebiću, Premanturi, Viganju te na Braču, Korčuli i Pelješcu. 

10 najboljih zdravih instagram profila koje morate pratiti!

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo