Trebamo li raditi ono što nam je do nedavno bilo sasvim normalno?
Kako se COVID-19 proširio cijelim svijetom, isto tako utječe na svaki aspekt svakodnevnog života.
Škole se zatvaraju, ljudi rade od kuće, javna okupljana su otkazana a svi otkazuju svoje privatne dogovore zbog straha od zaraze. Naravno, sve navedeno utječe i na poslovanje restorana.
Stjuardese otkrivaju kako to da se nikada ne razbole! Nije im baš lako…
Kako se pojavio virus tako je prošlog mjeseca istraživačka grupa u Americi provela ispitivanje nad 1000 sudionika o njihovim pogledima na život u trenutnoj situaciji. Rezultati kažu kako više od 30 posto ispitanika ne planira više tako često odlaziti u restorane, a 13 posto planira naručivati hranu dostavom, prenosi Health.com
No ako se planira izbjegavanje restorana, što s onima koji pripremaju jelo, pakiraju ga i dostavljaju na vašu adresu?
Do danas ne postoje upute je li dostava sigurna ili ne od strane Svjetske zdravstvene organizacije, ali baš iz tog razloga treba biti na oprezu i dobro upućen u savjete koje daje zdravstvena organizacija, a kako se informacije stalno mijenjaju, obavezno ih je pratiti.
Ono što je sigurno u jednoj državi ne mora biti u drugoj, i što je danas smisleno sutra više ne mora biti, izjavio je dr.sci. Craig Hedberg, stručnjak za bolesti povezane s hranom te profesor na sveučilištu Minnesota te dodao
„Sve javne službe rade najbolje što mogu kako bi bile brze u dijeljenju novih informacija prema kojima se treba ponašati“. Sad kad je to rečeno, znamo da svi moramo jesti, prema riječima Headberga, dostava hrane smanjuje šanse da ćete pluća izložiti virusu.
„Čekati u redu za slobodan stol, sjesti za stol sa grupom ljudi je rizično ponašanje jer ste izloženi virusu kojega prenose drugi“, ističe Headberg.
Svakako, osoba koja dostavlja hranu mora pratiti upute o održavanju higijene i biti dobrog zdravlja. Kad je u pitanju priprema hrane, kaže kako za sad ne postoje dokazi da se virus može širiti tim putom. Znamo da se širi kapljičnim putem.
Stručnjak za sigurnost hrane Benjamin Chapman, profeosr na sveučilištu North Carolina smatra kako ne postoje velike šanse za zarazu putem dostave.
Koronavirus, gripa, alergija ili prehlada? Odgovorite na nekoliko pitanja i saznajte
„Kako paketi s hranom nisu identificirani kao rizični faktor za prijenos virusa, smatram da je rizik vrlo mali“, ističe te dodaje kako je dobra vijest da primatelj hrane dostavom smanjuje rizik za oboljenjem za otprilike 60 posto ako nakon primitka dostave dobro opere ruke!
Napravite sami gel za dezinfekciju ruku!
Što vam je potrebno?
- posuda i žlica
- lijevak
- posuda s pumpicom
Za gel:
- 150 ml 99 postotnog alkohola
- 75 ml gela aloa vera
Po želji dodati par kapi esencijalnog ulja
Priprema
Ništa ne može biti jednostavnije – miješajti u posudi sastojke te ih kroz lijevak pretočite u posudu koju ćete koristiti.
A. A.
Foto: Shutterstock