Jelena Radan u fado predstavi Femme Fadal - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Jelena Radan u fado predstavi Femme Fadal

Femme Fadal premijerno možete pogledati u kazalištu KNAP 4. svibnja s početkom u 20 sati.

Veza između Jelene Radan i fada nije nimalo tajna (Bliži se koncert triptih Jelene Radan), a sada možemo uživati u kazališnoj predstavi o ikoni ove portugalske glazbe u interpretaciji naše pjevačice.

Femme Fadal je komad u kojem se isprepliće kazalište sjena s fado pjevanjem u izvedbi Jelene Radan, koju glazbom prati Pedro Abreu, sve pod redateljskom palicom Morane Dolenc. Predstava
je nastala u suradnji Kreativnog sindikata i Kazališta KNAP.

Prva glasovita fado pjevačica bila je Maria Severa Onofriana (1820. – 1846.), dok je u dvadesetom stoljeću fadu svjetsku slavu donijela Amália Rodrigues. Od skromne prodavačice naranči, Amália je vrlo brzo došla do velikih svjetskih koncertnih dvorana, prometnuvši se u jednu od najznačajnijih portugalskih kulturnih ikona. U crnoj haljini i ogrnuta prepoznatljivim crnim šalom, Amália u sebi objedinjuje prošlost i budućnost fada.

Unatoč slavi i uspjehu, tijekom života nikada je nije napuštao pesimizam i svojevrsni fatalizam. Sama Amália je u više navrata spominjala kako ju je od pokušaja samoubojstva spasilo gledanje filmova Freda Astairea. Osim priče o Amáliji, u ovoj predstavi želja je ispričati priču o jednom narodu, njegovoj glazbi i burnoj povijesti.

Slušajući fado u mislima se roji bezbroj slika: crnih, bijelih, šarenih, portugalskih. To je glazba u kojoj se sjetni tonovi izmjenjuju s vedrima. Kad bi glazbu bilo moguće predočiti slikom, fado bi bio prostor u kojem se poigravaju svjetlost i sjene. Lutkarska umjetnost (kazalište sjena i teatar objekta) stoga je prirodan izbor koji predstavi donosi slobodu izražavanja, stihovi i glas prenose priču, a glazba ih svojom formom spaja.

Fado za nas ima i miris, boju i okus. Uvjerite se sami u kazalištu KNAP!

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo