Psiha

Psiha

Kako do mora što jeftinije i sa što manje stresa? Ovi trikovi uštedjet će vam novac

Špica turističke sezone je pred vratima, pa je krajnje vrijeme, ako to još niste učinili, da odlučite kamo ćete na ljetovanje.

Ako znate kamo idete na ljetni godišnji odmor, valja razmisliti kako ćete stići do svog odredišta.

Je li bolje ići na ljetovanje automobilom, vlakom ili autobusom – pokušali smo razmotriti što se najviše isplati. Dakako, hoćete li trebati automobil na odmoru ovisi i o tome gdje ćete ljetovati, jer nije isto idete li onamo gdje ima mnogo sadržaja koji se mogu obići automobilom ili idete na otok bez automobila poput Unija, Suska ili Silbe, pa vam je bitno samo stići do mjesta s kojeg polazi katamaran.

I roditelji su jedva dočekali praznike, ali kako pametno i zabavno iskoristiti ljeto?

Veće cestarine

A u tom slučaju automobil vam je samo dodatna briga jer ga negdje morate parkirati u razdoblju koje ćete provesti na otoku. Ipak, daleko najviše turista, kako domaćih tako i stranih, na Jadran stiže automobilom, a i ove godine će nas koncesionari naših modernih autocesta “počastiti” većim cestarinama u turističkoj sezoni.

Od 15. lipnja opet je, treću godinu zaredom, sezonski poskupjela cestarina na svim autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ). Tako će cijene veće za oko 10 posto vrijediti do 15. rujna. Primjerice, cestarina na A1 Zagreb – Dugopolje za prvu skupinu vozila, koja inače iznosi 181 kn, u sezoni će biti 200 kuna. Cestarina za A1 Zagreb – Karlovac skočit će s 19 na 21 kunu, a mostarina za Krčki most s 35 na 39 kuna.

Isto tako, sezonsko ljetno poskupljenje na snazi je već od 1. lipnja na Istarskom ipsilonu kojim upravlja Bina Istra.

Riječ je također o približno 10-postotnom poskupljenju, a podsjetimo, Bina Istra je od Nove godine podigla cijenu cestarine za jednu do dvije kune po dionici.

Primjerice, od čvora Kanfanar do tunela Učka do Nove godine izdvajalo se 42 kune, a nakon Nove godine 44 kune. Cijena te dionice u ljetnoj turističkoj sezoni iznosi 48 kuna. Od Umaga do tunela Učka mora se izdvojiti čak 78 kuna, a iz Pule kroz Učku 63 kune.

Zbog toga mnogi građani odlučuju putovati državnim cestama, odnosno “starom ličkom magistralom” od Zagreba do Splita ili od Zagreba do Rijeke starom cestom kroz Gorski kotar. Autocestom je brže (ali treba računati na gužve vikendima, pogotovo subotom u špici sezone) i sigurnije, ali mnogo skuplje, dok starom cestom putovanje traje nešto dulje, ali može se uštedjeti znatan iznos.

Zašto svi putuju na Bali? Golema ljuljačka u šumi je hit, a masaže su melem za leđa

Zašto ne starom cestom?

Primjerice, povratno od Zagreba do Splita 400 kuna, što se može dobro iskoristiti, recimo za ručak u nekom restoranu uz staru cestu. Lička magistrala nakon obnove u dobrom je stanju i nudi solidan komfor pa se njome može voziti ugodno i u dobrom tempu uz uvjet da vas ne uspori kakav teretnjak ili da ne upadnete u veliku gužvu koja je u špicama sezone vrlo izvjesna. Na nekim dijelovima, ako nema gužve, moguće je voziti jako brzo, brže od dozvoljene brzine, što ne bismo preporučili – zbog sigurnosti svih u prometu, ali i policijskih radarskih kontrola koje su česte na staroj cesti.

Fiksni su radari na četiri mjesta na cesti D1 samo na dionici od Karlovca do Plitvičkih jezera (Cerovac Vukmanićki, Tušilović, Slunj, Rakovica), a u pripremi je postavljanje kamera na još nekoliko lokacija, pa se svakako preporučuje poštovati ograničenja jer ušteda koju ćete ostvariti putovanjem starom cestom naspram skupe autoceste zaista nema smisla ako platite kaznu zbog prekoračenja brzine.

Ako ne računamo gužve kojih može biti i na autocesti i na staroj cesti, starom se cestom od Zagreba do Splita dolazi za 5 sati i 15 minuta, dok se autocestom stiže za 3 sata i 45 minuta. Putujući sat i pol dulje, na cestarini ćete uštedjeti 200 kuna.

Isplativost putovanja starom cestom do Rijeke, odnosno do kvarnerskih turističkih destinacija poput Crikvenice ili otoka Krka već je manje isplativa. Do Rijeke se putuje starom cestom najmanje 2 sata i 30 minuta, dok se autocestom ležerno stigne za sat i pol, a cijena cestarine nakon poskupljenja je 77 kuna.

No dok je stara lička magistrala u ljetnim mjesecima vrlo prometna, stara cesta prema Rijeci je i u ljetnim mjesecima prilično prazna pa je, imate li vremena, idealna za mirnu i opuštajuću vožnju, a možda i poneki izlet u goranske ljepote poput Park šume Golubinjak, Zelenog vira, kanjona Kamačnik ili jednostavno ručka i kave u Fužinama.

Do Rijeke, a time i do svih kvarnerskih turističkih destinacija, vlakom se ne isplati putovati jer je prespor.

Dok se od Zagreba do Rijeke vlakom stiže za više od tri i pol sata, autobus vozi oko dva sata.

Vlak nije isplativ ni do Zadra, budući da je autobus nakon izgradnje Dalmatine mnogo brži od vlaka.

Krećete li na put, oprez! Za samo 10 minuta temperatura u automobilu može postati fatalna

Tekst: Mladen Milčić/magazin Putovanja

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo