Psiha

Psiha

Kako glumac Leon Lučev brine o svom zdravlju?

Foto: Nikica Čorić/Pixsell

U Leonovoj kući vladaju zdrave prehrambene navike, izbjegava meso, a ljubitelj je sezonskih namirnica. Cigarete i alkohol su za njega stvar prošlosti.

Naš nagrađivani i po mnogima najbolji glumac, Leon Lučev, jedan je od rijetkih koji usprkos slavi stoji čvrsto na nogama. On promišlja o svemu što ga okružuje i glasno se bori za bolji svijet. Nedavno je tako režirao i spot za pjesmuŠto će biti s nama sutra?” ariju iz “Jalte, Jalte” kojom su mladi članovi sisačkog dječjeg zbora Crescendo digli svoj glas protiv socijalne drame u kojoj žive.

Upravo ga je ljubav prema (zdravoj) hrani dovela i do sudjelovanja u novoj sezoni Master Chefa, a kavim se kuharom pokazao saznati ćemo ovog proljeća.

S Leonom smo porazgovarili o njegovim zdravim navikama;

Kada si shvatio da bi trebao mijenjati životne navike?

U životu ne treba ništa. Nema pravila. Ako imaš potrebu nešto mjenjati, možeš pokušati. Polako, ali dosljedno i ustrajno. Ako ne odgovara, promijeniš. Tijelo obično samo govori što ne štima, ali često zbog “bitnijih stari” ne stignemo se slušati. Posao, obaveze. Zanimljiva mi je poveznica s automobilom… Kad čuješ da nešto ne štima, da čudno zvuči…juriš kod automehaničara. Radimo li to isto s tijelom?

Što se najgore može učiniti za zdravlje?

Ne slušati tijelo. Uvijek sve samo kaže, koja hrana mu ne odgovara, koje navike… Pitanje je samo hoćemo li reagirati – pravilno i pravovremeno.

Odlaziš li često kod liječnika?

Rijetko idem doktoru. Kad osjetim nešto, posmatram, osluškujem – tijelo uvijek jako precizno kaže što mu je. Ako procijenim da ne mogu sam urediti stvar, naravno da potražim pomoć stručne osobe.

U kojem si trenutku bio najviše zabrinut za svoje zdravlje?

Kad sam imao potres mozga prošlog proljeća. Čudan osjećaj, koji traje. Ne znam kako bih ga opisao osim da nisi sav “svoj”. Trebalo mi je skoro šest mjeseci da sve opet bude drugačije. Napomenuo bih da sam se odmah informirao o svom stanju i saznao što me čeka pa sam se i pripremio… Osluškivao sam što mi tijelo govori i čekao da prođe.

Što za tebe znači zdrav život?

Slušanje sebe.

Postavljaš li liječniku pitanja bez straha i srama?

Da, naravno! Svima bih ovom prilikom to savjetovao. Liječnici su tu da nam pomognu očuvati zdravlje i ne treba se ustručavati tražiti odgovore na pitanja koja su vama važna.

Ana Abrahamsberg

Foto: Nikica Čorić/Pixsell

Kojih se zdravih navika pridržavaju Bojana Gregorić Vejzović i Sandra Bagarić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo