Psiha

Psiha

Kako se naspavati za velikih vrućina? Imamo 5 savjeta

Ne dopustite da vam toplo vrijeme pokvari san te odmornost dan poslije.

Iako je divno uživati u dužem danu te suncu zbog kojeg se svaki dan osjećamo dobro, vrućine imaju i dosta negativnih posljedica, a jedna od njih je kvaliteta sna. Stručnjaci ističu kako je optimalna temperatura sobe između 16 i 21 celzijevih stupnjeva, stoga ako je viša od toga može dovesti do lošega sna i neugodnoga jutra.

1. Boca s vodom

Napunite bocu tople vode s hladnom vodom i stavite ju na mjesta za hlađenje na tijelu. To su najčešće područja iz koljena i gležnjeva ili mjesta pulsa poput zglobova i vrata. To prakticirajte svaku večer prije spavanja, a uvijek možete imati i spremne boce ako se slučajno probudite usred noći kako biste lakše zaspali.

2. Odjeća i plahte

Možda vam se to ne čini bitnim, ali materijal pidžame u kojoj spavate, a tako i materijal plahte utječu na pojačano znojenje i toplinu tijela. Zato biste trebali koristiti samo pamučnu odjeću te lagane pamučne plahte na krevetu. Tanki, prozračni i kvalitetni pamuk olakšava tijelu da ostane hladnije u vrijeme visokih temperatura.

Savjeti za bolji san s partnerom koji hrče ili nemirno spava

3. Zadržite prostor hladnim

Na dijelovima stana ili kuće koji se nalaze na istoku ili zapadu držite prozore zamračene i zavjese navučene kako ne bi ulazila toplina sunca . Ovo sprječava zagrijavanje prostora, a navečer možete i lakše zaspati bez ometanja vanjske svjetlosti poput uličnih svjetiljki.

Isprobajte adrenalinske užitke na Jadranu

4. Klime i ventilatori

Ako koristite ventilatore neka pušu u drugom smjeru od mjesta na kojem spavate, a stručnjaci preporučuju da okrenete prema otvorenom prozoru kako biste smanjili ulazak toploga zraka. Klime nemojte držati upaljene cijeli dan, nego ostavite na 20 stupnjeva oko 20 minuta prije odlaska u krevet.

Pronašli smo 11 genijalnih (sportskih) kupaćih kostima

5. Voda

Pijte vodu tijekom cijeloga dana, ali ne previše prije spavanja. Pola čaše prije sna držati će vas cijelu noć hidratiziranima, a tako nećete imati i naviku puno noćnih odlazaka na zahod. Uvijek imajte čašu vode pored kreveta, u slučaju da se probudite dehidrirani.  

Ovih 10 stvari žene zaista žele od muškaraca

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo