Koliko je sigurno sada odlaziti u trgovine po namirnice? Ovo su nužne mjere opreza - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Koliko je sigurno sada odlaziti u trgovine po namirnice? Ovo su nužne mjere opreza

Shutterstock 92894512

Još uvijek postoje brojna pitanja na koja nas zanimaju odgovori kada je u pitanju kupovina namirnica za vrijeme pandemije koronavirusa.

Donosimo odgovore stručnjaka na najčešće postavljana pitanja o kupovini i što je sigurno, a što ne.

Prije nego nastavimo, važno je stalno provjeravati nove informacije, jer se situacija mijenja iz dana u dan!

Je li sigurno odlaziti u dućan?

Jasno je da nas je većina u domu i da smo smanjili socijalni kontakt kako bi zaustavili širenje virusa, pa koliko je sigurno ići u dućan? Najvažnije je ne doći u kontakt sa zaraženom osobom i tu su najvažnije mjere socijalnog distanciranja i zaštite. Pazite na razmak i po mogućnosti nosite masku i rukavice.

Znate li što znači samoizolacija i kako se ona provodi? 10 ključnih savjeta

U prodavaonicama se na ulazima nalaze sredstva za dezinfekciju kojima morate očistiti ruke. Obavezno operite ruke kad se vratite kući i nakon raspakiravanja namirnica. U međuvremenu ne dirajte lice rukama.

Smije li se naručivati dostava?

Namirnice nisu rizik, rizik je kontakt s prodavačem/dostavljačem. Danas većina dostavljača nudi bez kontaktnu dostavu pa i to iskoristite.

Trebaju li se čistiti limenke, vrećice, kutije nakon povratka kući?

 „Na osnovu onoga što danas znamo, nije obavezno“, izjavio je Ben Chapman, liječnik i profesor za sigurnost hrane. No ako čete se zbog toga osjećati sigurnije, svakako dezinficirajte sve što unesete u kuću.

Ono što on smatra obaveznim je pranje ruku nakon što ste dodirivali namirnice jer je to najsigurniji način sprečavanja širenja virusa.

Operite ruke kad uzmete, na primjer gljive. Operite ruke nakon što operete njih i prije nego ćete dirati drugu namirnicu. I to stalno ponavljajte.

Što sa svježim namirnicama?

Za sad ne postoje dokazi da se virus širi putem površine takvih namirnica, ali ipak postoji i podatak da on može živjeti na njima, prema pisanju studije koja se bavila respiratornim virusima. Chapman naglašava da su šanse za kontak s virusom na ovaj način jako male.

Perite dobro namirnice, perite dobro ruke!

Kako prati svježe namirnice?

Perite ih ispod mlaza hladne vode, kaže Amnda Deering, specijalist za hranu: „Vidim puno uputa da se pere sapunom i vodom jer se tako peru i ruke no prema izvješćima to nije tako. Preporuka je korištenje četke za pranje povrća i voća koje imaju tvrđu površinu i to samo vodom. No, ne zaboravite dobro sapunom oprati tu četku nakon svakog korištenja.

Hoće li kuhanje ubiti virus?

Da je kraća verzija odgovora. Prema preporukama dovoljna je temperatura od oko 65 stupnjeva Celzijevih i nekoliko minuta. Ipak, nije na odmet prethodno oprati namirnice.

Hoće li zamrzavanje namirnica ubiti virus?

Zamrzavanje svježih namirnica u svrhu uništavanja virusa nije najbolja metoda, posebno ako uzmemo u obzir da se u laboratoriju virus zamrzava kako bi se očuvao, ističe Chapman. No, ako zamrzavate hranu vjerojatno ju i čistite i kuhate, a to su dva sigurna načina za zaštitu.

Što ako sam rizična skupina, trebam li kupovati proizvode koji si prethodno zapakirani?

„Potrošači kojima je imunitet ugrožen bi trebali razmisliti o kupovini zapakiranog voća i povrća te malo povećati oprez i namirnice kuhati prije konzumacije“, ističe Deering.

Trebate li se zabrinuti zbog blago povišene temperature?

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo