Psiha

Psiha

Koliko traje hrana nakon što je izvadite iz zamrzivača? Ovdje je popis svih namirinica i rokova trajanja

Ako ste iz zamrzivača izvadili piletinu, morate ju pojesti kroz dva dana.

Nakupovali ste tonu namirnica i ne znate kamo s njima? Stavite ih u zamrzivač. Ne samo da će vam takva pohrana smanjiti gužvu u kuhinjskim elementima već će i produljiti namirnicama rok trajanja. No kako kaže stara izreka da ništa ne traje vječno, isto se odnosi i na hranu iz zamrzivača.

Koliko će trajati namirnice jednom kad ih izvadite iz zamrzivača? Nije sve tako jednostavno jer svaka od njih ima svoj rok trajanja. Evo popisa kojeg donose stručnjaci Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država.

Proteini

Panceta, kuhana : 4 do 5 dana
Panceta, suha: 7 dana
Govedina, odresci i rebarca, svježa: 3 do 5 dana
Piletina, kuhana: 3 do 4 dana
Piletina, svježa: 1 do 2 dana
Riba, svježa: 1 do 2 dana
Mljevena govedina, kuhana: 3 do 4 dana
Mljevena govedina, svježa: 1 do 2 dana
Hrenovke (pakirane): 2 tjedna
Hladni naresci, pakirani: 2 tjedna
Hladni naresci, otvoreni: 3 do 5 dana

Kako odabrati pravu i svježu ribu u ribarnici? Evo što savjetuje nutricionistica

Voće i povrće

Bobičasto voće: 4 do 5 dana
Brokula: 3 do 5 dana
Kukuruz: 3 do 4 dana
Mahune: 3 do 4 dana
Rajčica: 2 do 3 dana

Mliječni proizvodi

Maslac: 1 do 3 mjeseca
Narezani sir, zatvoren: 1 mjesec
Vrhnje za šlag: 1 do 2 tjedna
Jogurt: 1 do 3 tjedna

Gotovi obroci

Peciva: 1 do 2 tjedna
Kruh: 1 do 2 tjedna
Kolači: 1 do 2 dana
Ostaci: 3 do 4 dana
Pite: 3 do 4 dana
Rolice: 1 tjedan

Volite jesti mljeveno meso? Neće vam se svidjeti posljedice te navike

Bez obzira koja je hrana u pitanju, najbolje je slušati intuiciju i svoje iskustvo. Iako je teško bacati namirnice, upravo je to savjet – bacite sve što nema dobar miris ili je čudnog izgleda.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo