Psiha

Psiha

Konobarenje je stresniji posao od neurokirurgije!

Shutterstock

Zahtjevni poslovi u kojima zaposlenici imaju “malo kontrole nad onime što se događa”, su oni koji ostavljaju najveći trag na mentalno i fizičko zdravlje

Nije tajna da je konobarenje stvarno težak posao. Zamislite jutra kad svima kuhate kavu osim sebi, večeri kad pijane goste morate izbacivati iz lokala, a da ne pričamo o bolnim stopalima, leđima i svim drugim dijelovima tijela… 

Podaci o zdravlju 138,700 sudionika

Upravo ćete požaliti za svaki put kad ste konobaru pomalo bezobrazno rekli da je zaboravio vašu narudžbu ili donio krivu kavu… Naime, novo istraživanje provedeno na Sveučilištu Southern Medical u Kini prikupilo je podatke od čak 138,700 sudionika o zdravlju povezanim s poslom. Koristeći ove informacije, klasificirali su poslove u grupe prema tome koliko su zahtjevni. Primjerice na zadnjim mjestima našli su se poslovi “na traci”; u sredini ljestvice znanstvenici i arhitekti, a na vrhu najstresnijih poslova – učitelji i liječnici, pa i neurokirurzi.

22 posto veća šansa za srčani udar

Pod kategorijom “visoko stresnih poslova” našlo se i konobarenje koje su znanstvenici opisali kao posao s niskom kontrolom (jer ne znate što vas taj dan na poslu čeka i niste oni koji držite sve u svojim rukama – osim pladnja s pićem), a visokom zahtjevnošću, pa tak izlazi iz svih kategorija. Konobari imaju 22 posto veću šansu za srčani udar od onih koji rade manje stresne poslove, a kod žena taj brojka se povećava na 33 posto. 

Zašto mamurluk jače “boli” nakon 30-te? Evo odgovora!

Arhitekti i znanstvenici kandidati su za visoki krvni tlak, ali s druge strane u ovakvim poslovima, za razliku od konobarenja, imate osjećaj da ste vi glavni i sve imate pod kontrolom. 

Pretjerali ste s alkoholom? Ovih 8 napitaka provjereno pomaže

Konobari češće piju i puše cigarete, što su još dva faktora loša za zdravlje, a  obzirom da su stalno pod stresom, stručnjaci kažu da imaju i loše prehrambene navike, te malo vremena za tjelovježbu. 

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo