Meritas nude melankoliju "Umjesto isprike" - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Meritas nude melankoliju “Umjesto isprike”

Neovisne i uporne, kakve Meritas jesu, uvijek su u potrazi za novom glazbenom avanturom i ovom prilikom na svoj nenametljiv način predaju svoj novi glazbeni (sa)stavak na uvid svima nama.

“Pjesma ‘Umjesto isprike’ je odgovor na sve što smo se u ovom trenutku našom glazbom htjele zapitati“, objasnila je Meri, pričajući o mislima koje su ih vodile pri pisanju. Anita je podvukla: “U ovu pjesmu je uplovilo sve ono najbolje od nas, sve što smo imale dati – sigurnost i zrelost koju osjećamo u izražavanju, snažnu, ogoljenu emociju i melankoliju koja je dio nas“.

Nakon četiri albuma, izašle su iz poznatih im okvira suradnji i potražile još jednu “luku“ u krilu producenta Dragana Lukića Lukyja, s kojim su provele skoro cijelu prošlu godinu u studiju u Splitu, pripremajući novi album.

Pjesma “Umjesto isprike” prvi je rezultat njihova rada, a možete je poslušati ovdje:

“Uzbuđene smo i ponosne predstaviti vam prvu od pjesama koje će se naći na albumu pod njegovom dirigentskom palicom. Po prvi puta smo snimale album u Splitu. Ovo je pjesma i suradnja koja nam puno znači”, objasnile su Meri i Anita te nastavile “Pjesma ‘Umjesto isprike’ kao da je patinirana zvukom neke stare škole, ali i u širem poimanju ‘starosti’, ponavljanja – i danas i nekad kao da se vrtimo u krug iz nemoći da popravimo ili promijenimo stvari, odnose, nas same, druge.”

“Najprije pokušavam, u kompozitorskom smislu, sebe iznenaditi“, ističe Anita: “Pa emociju i svježinu koju osjećam pretvoriti u note. Prvi puta sam idejno još dublje uplovila u aranžman i postavila cijelu početnu ideju. Mislim da se to u pjesmama čuje. Od početka nastajanja ovog albuma našu glazbu doživljavamo kao soundtrack za film koji nastaje kako se nižu sličice melodija naših pjesama”.

Aristotel je rekao da su izuzetni ljudi u oblasti umjetnosti jednostavno melankolici. Melankolija je osobita, ali i opasna. Kod njihovog glazbenog izričaja, jedina opasnost nalazi se u stvaralačkoj energiji koja nas zahvaća i nagoni na zamišljeni pogled ili iznenadni ples čudaka na prepunoj ulici sa slušalicama na ušima, svejedno je. Jednostavno nas potiče svojim prizvukom na tragu onih starih skladateljskih vremena…

I za kraj, zamislite brod od papira. Kako plovi na vjetru. I diže se u valovima zraka i spušta. Neuhvatljiv je i krhki, uhvaćen u vrtlogu, pa opet pušten, slab i nemoćan. Slobodan. Baš to je melankolija koja je dio nas: baš to je Umjesto isprike.

Meritas pratite na Meritas web i na Facebooku.

K.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo