Psiha

Psiha

Osjećate umor, kratak dah, pa čak i bol u prsima? Pazite se sindroma prazničnog srca

Shutterstock

Pojam je to koji je definiran 1978. godine kada je naglo porastao broj pacijenata koji su se žalili na neredovit srčani ritam.

Simptomi sindroma prazničnog srca uključuju nesvjesticu, kratak dah, umor, pa čak i bol u prsima, a svi su se oni javljali u razdobljima poslije vikenda ili blagdana, navodi healthline.com.

“Takvi su slučajevi znali rezultirati hospitalizacijom između nedjelje i utorka ili krajem godine, sve razdobljima kada se konzumiraju veće količine alkohola“, kazali su autori studije koja je definirala sindrom prazničnog srca.

Utrnulost, aritmije, hladnoća… Ovo su simptomi nedostatka vitamina B12

No, istraživanje je ponovljeno i 2017. godine kada je skupina njemačkih znanstvenika provela prvu veću studiju o pojavi srčanih aritmija neposredno nakon konzumiranja alkoholnog pića.

Studija je zaključila kako se ovaj sindrom javlja kod osoba koje do tada nisu patile od srčanih problema. 

“No, što su više piva konzumirali, neki su ispitanici imali više palpitacija”, kazao je voditelj studije dr. Moritz Sinner za CNN. 

Blago, umjereno i teško konzumiranje alkoholnih pića

Ovaj sindrom dokaz je da pretjerivanje u bilo čemu nije dobro po zdravlje, naveo je dr. Nicholas Skipitaris, a za zdravobudi.hr, prof.dr.sc. Josip Vincelj dr.med. kazao je kako blago konzumiranje alkoholnih pića uključuje konzumaciju manje od sedam standardnih pića tjedno, “umjereno je ako popije 7-21 standarnih pića tjedno i teško konzumiranje iznosi više od 21 pića tjedno”, kazao je 

“Sindrom blagdanskog srca obično se podrazumijeva kao benigan i bezopasan. Međutim, drugačija je situacija kod bolesnika s pridruženim bolestima kao što je koronarna bolest, bolest srčanih zalistaka ili kronična opstruktivna plućna bolest. U takvim situacijama sindrom blagdanskog srca može biti vrlo opasan i ozbiljno narušiti zdravstveno stanje bolesnika”, kazao je. 

Kako spriječiti infarkt? Pazite na visoki tlak, povišen kolesterol, a važan je i utjecaj okoline

M.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo