Ostalo vam je francuske, mesa i kolača? Pet pravila koje bi trebali slijediti za bezopasno ostatke - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Ostalo vam je francuske, mesa i kolača? Pet pravila koje bi trebali slijediti za bezopasno ostatke

Knjiga navodi i pet pravila za bezopasne ostatke kojih ćete sigurno imati ove blagdane.

“Jedite zdravo, živite dugo” vodič je prema istini o hrani koju jedemo te smjernice o tome što birati za optimalno zdravlje koju je objavljen u nakladi Mozaik knjige. 

Taj vodič navodi tko su prehrambeni neprijatelji, ali navodi i kako su svježe voće i povrće, vlakna, dobre masnoće, krte bjelančevine i voda, naši prijatelji. 

Previše blagdanske hrane recept je za katastrofu! No, imamo plan nutricionistice koji će vam se svidjeti

Osim što savjetuje kako promjeniti prehranu, navodi i najbolje namirnice za ručak na radnom mjestu, ali i što učiniti s ostatcima hrane. 

“Ostatke jučerašnjeg ručka ili večere lako je moguće podgrijati takve kakvi jesu ili im dodati nekoliko sastojaka kako biste načinili ukusan, hranjiv i jednostavan obrok”, navode te izdvajaju pet pravila kojih se morate pridržavati kako bi uživali u bezopasnim ostatcima.

1. Preklopite ih i ohladite što brže, najbolje u 90 minuta. Ako je količina velika, razdvojite je u manje porcije. Čim se hrana ohladi, stavite je u hladnjak.

2. Ostatke iz hladnjaka potrošite u roku od dva dana. Provjerite je li temperatura u vašem hladnjaku primjerena – ispod 5 stupnjeva. Ako ostatke podgrijavate, pazite da su posvuda sasvim vrući. 

3. Ostatke nemojte podgrijavati više puta. Opetovano podgrijavanje hrane povećava vrijeme koje ta hrana provodi na temperaturi idealnoj za razvoj bakterija. Što je hrana dulje topla, to se bakterije više mogu razmnožavati.

4. Ostatke potpuno ohladite prije zamrzavanja. Zbog okusa ih je najbolje pojesti unutar tri mjeseca, ali ih je bez opasnosti moguće dulje držati zamrznute.

5. Ostatke potpuno odmrznite u hladnjaku ili u mikrovalnoj pećnici. Zamrznute ostatke potrebno je potpuno odmrznuti prije podgrijavanja. Odmrznite ih u mikrovalnoj pećnici ili ih izvadite večer prije i pustite da se polako odmrznu u hladnjaku. 

Ovo su tri uobičajene greške pri kuhanju kojim povećavate toksičnost vaše hrane

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo