Ovaj kviz znaju riješiti samo pravi genijalci! Prihvaćate li izazov? - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Ovaj kviz znaju riješiti samo pravi genijalci! Prihvaćate li izazov?

Shutterstock

Premda mozak nije mišićno tkivo, potrebna mu je redovita vježba jer pomoću nje jačaju neuroni i veze među njima.

Nabildajte svoje sive stanice ovim zabavnim i izazovnim zadacima!

1. Kojem četveroznamenkastom broju je prva znamenka jedna četvrtina zadnje, druga je šest puta veća od prve, a treća je zbroj druge i broja 3?

A. 2694

B. 1694

C. 1649

D. 1674

2. Navedite broj za tri veći od jedne petine jedne desetine jedne polovine od 5000.

A. 503

B. 103

C. 53

D. 108

3. Koji broj nedostaje? 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13,___, 34

A. 20

B. 21

C. 25

D. 17

4. Koji je najstariji stalno nastanjeni grad na svijetu?

A. Istanbul

B. Atena

C. Jeruzalem

D. Damask

5. Dvije osobe stoje leđima naslonjene jedna na drugu. Svaka se udalji tri metra. Onda obje skrenu u lijevo i hodaju još četiri metra, te stanu. Koliko su metara na kraju udaljene?

A. 10

B. 7

C. 25

D. 5

6. Zarobljeni ste u sobi s dvoja vrata. Samo jedna vrata vode sigurno iz sobe, ali ne znate koja. Ispred svakih vrata stoji stražar. Jedan stražar uvijek laže, a drugi uvijek govori istinu. Možete postaviti samo jedno pitanje samo jednom stražaru. Koje pitanje postavljate, i što činite nakon odgovora?

A. „Koja su vrata sigurna?“ Odlazite kroz vrata koja vam stražar pokaže.

B. „Koja su vrata sigurna?“ Odlazite kroz suprotna vrata.

C. „Ako pitam drugog stražara koja su vrata sigurna, koja bi mi vrata pokazao?“ Odlazite kroz vrata koja vam stražar pokaže.

D. „Ako pitam drugog stražara koja su vrata sigurna, koja bi mi vrata pokazao?“ Odlazite kroz suprotna vrata.

7. Koji od navedenih brojeva je savršeni broj?

A. 1

B. 6

C. 7

D. 21

8. Ana, Ivan, Mira i Josip su kupili po jednu različitu poslasticu: kolač, lizalicu, čokoladu i sladoled. Jedna poslastica stoji 1 kunu, druga 2 kune, treća 3 kune, a četvrta 4. Prema uputama niže, zaključite tko je kupio sladoled.

Uputa 1: Ana je potrošila više od Mire.

Uputa 2: Mira je kupila čokoladu.

Uputa 3: Od osoba koje su potrošile 1 kunu i 4 kune jedna je Ana, a druga je kupila lizalicu.

Uputa 4:  Osoba koja je kupila kolač, osoba koja je kupila čokoladu, osoba koja je potrošila 2 kune, i Ivan su različite osobe.

Tko je kupio sladoled?

A. Ana

B. Ivan

C. Mira

D. Josip

Rješenja:

1. B

Kako je druga znamenka 6 puta veća od prve, ona mora biti 6, jer je to jedini jednoznamenkasti broj djeljiv sa 6. Prema tome prva je znamenka 1, posljednja 4, a treća 9.

2. C

Pođimo unatrag! Pola od 5000 je 2500. Jedna desetina od toga je 250. Petina od 250 je 50. Dodajte 3, i dobili ste odgovor.

3. B

Svaki broj u nizu dobije se zbrajanjem prethodna dva broja.

4. D

U Damasku postoje dokazi civilizacije 9000 godina prije Krista.

5. A

Pomoći će vam ako se prisjetite Pitagorinog poučka koji kaže „Površina kvadrata nad hipotenuzom pravokutnog trokuta jednaka je zbroju površina kvadrata nad katetama“, i povezane formule a2 + b2 = c2

U ovom zadatku put koji osobe prelaze čini stranice trokuta. Možete uzeti olovku i skicirati problem kako bi vizualizirali trokut.

S početne točke povucite dvije crte u suprotnim smjerovima i označite ih brojem 3. Nakon toga, s vrha svake povucite okomitu crtu i označite je brojem 4 (u suprotnim smjerovima). Spojite crtom slobodne krajeve crta označene brojem 4. Ta crta predstavlja udaljenost koju želite izračunati.

Dobili ste dva trokuta spojena u jednom vrhu. Svaki trokut ima stranice 3 i 4 metra. Nepoznata stranica svakog trokuta predstavlja polovinu udaljenosti koju računate. Prema Pitagorinom poučku stranica a je 3, stranica b je 4.

32 + 42 = 9 + 16 = 25 = c2

Kvadratni korijen od 25 je 5, što je duljina dužih strana svakog trokuta. Pet metara je polovina udaljenosti između osoba. Pet puta dva je deset!

6. D

Ako ste pitali lažljivog stražara, pokazati će vam vrata koja bi iskreni stražar pokazao kao nesigurna. Ako ste pitali iskrenog stražara, on će vam pokazati vrata koja bi lažljivi stražar pokazao kao nesigurna. U svakom slučaju vrata koja stražar pokaže nisu sigurna. Izađite kroz suprotna i na sigurnom ste!

7. B

Naziv savršeni broj odnosi se na broj koji je jednak zbroju svih svojih pozitivnih djelitelja. Djelitelji broja 6 su 1, 2, 3,  dakle 1+2+3=6. Savršeni brojevi rjeđi su no što se čini. Prvi su 6, 28, 496, 8128.

8. D

Prema uputi 3 znamo da je Ana potrošila ili 1 ili 4 kune. Prema uputi 1 znamo i da je Ana potrošila više od Mire, što znači da nije mogla potrošiti samo 1 kunu jer je to najmanji iznos. Prema tome Ana je potrošila 4 kune. Uputa 3 nam govori da je osoba koja je potrošila 1 kunu kupila lizalicu.

Uputa 2 kaže da je Mira kupila čokoladu. Prema uputi 4 znamo da Mira nije potrošila 2 kune, jer osoba koja je potrošila 2 kune i kupac čokolade nisu ista osoba. Znamo i da Ivan nije kupio ni kolač, ni čokoladu, niti potrošio 2 kune.

Prema tome, budući da već znamo da je Ana potrošila 4 kune, Josip je jedini koji je mogao potrošiti 2.

Kako su osoba koja je potrošila 1 kunu i kupac lizalice ista osoba, to mora biti Ivan – jedino za njega ne znamo koju poslasticu ima niti koliko je potrošio.

Proizlazi da je Mira potrošila 3 kune.

Uputa 4 govori da osoba koja je potrošila 2 kune i kupac kolača nisu iste osobe. Ako je Josip potrošio 2 kune, Ana je morala kupiti kolač.

Slijedi odgovor: Josip je kupio sladoled!

Fitness za mozak: Koliko životinja se skriva na ovom jednostavnom crtežu?

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo