Psiha

Psiha

Ovih 9 predmeta nikada ne smijete čistiti sodom bikarbonom

Shutterstock

Iako se čini da se sodom bikarbonom može obaviti skoro svaki kućanski posao, ona ipak može nanijeti štetu ako se koristi za čišćenje određenih površina.

Odlično je sredstvo za čišćenje, a može se koristiti i za kuhanje. Ipak postoje situacije kada soda bikarbona može nanijeti više štete nego koristi. Ovo su situacije kada ovo sredstvo trebate izbjegavati;

1. Staklo

Ipak je bolje držati se proizvoda za pranje prozora jer kako je soda bikarbona dosta abrazivno sredstvo, moglo bi oštetiti staklo. Ako želite prirodni proizvod, koristite ocat.

2. Aluminij

Možete ju koristiti za čišćenje posuda i lonaca, ali ne zaboravite naknadno dobro isprati jer može uzrokovati oksidaciju i tako bi ono moglo postati smeđe boje.

Ovaj predmet u kupaonici vjerojatno nikada ne očistite dobro, a prepun je prljavštine

3. Keramičke ploče za kuhanje

Soda bikarbona je odlična za čišćenje kuhinje, ali pripazite na glatke površine napravljene od keramike jer će na njima lako ostati ogrebotine ili bijeli film kojeg se teško riješiti. Ako vam se to već dogodilo, pokušajte očistiti vinskim octom.

4. Mramor

Nikada nemojte koristiti sodu bikarbonu za čišćenje mramornih površina. Kroz vrijeme će ona uzrokovati štetu na gornjem zaštitnom sloju i ostaviti ogrebotine. Iako je potrebno vremena da šteta nastane, pametnije je odabrati sredstvo namijenjeno za čišćenje tih površina.

5. Drveni namještaj

Soda bikarbona može biti prejako sredstvo za drveni namještaj, a sigurno će uništiti površinski sjaj i tako vas ostaviti nezadovoljnima. Za drvo je najbolje koristiti proizvode koju su namijenjeni upravo za te svrhe.

6. Srebro

“Iako je namakanje srebra u vodi i sodi bikarboni brzi način za rješavanje tamnih mrlja, ova tekućina može biti prejaka i tako će srebro mijenjati boju puno brže nakon ovakvog čišćenja“, ističe  Lily Cameron, vlasnica salona za čišćenje. Njezin je savjet da čišćenje srebra prepustite profesionalcu.

Niste raspoloženi za odlazak na pedikuru? Kupka od octa spas je za vaša suha stopala i tvrde pete

7. Tanjure s pozlatom

Nikada nemojte čistiti vaše posuđe koje na sebi ima pozlatu sodom bikarbonom. Kako je zlato iznimno mekan metal, a soda abrazivan čistač, na tanjurima mogu ostati mrlje, a pozlata može izblijedite.

8. Koža

Soda bikarbona ima bazičnu pH vrijednost, dok je onaj kože blago kiseo. Korištenje sode bikarbone za svakodnevno pranje će neutralizirati prirodnu vrijednost kože i tako će ona ostati suha i ispucala.

9. Kosa

Slično kao kod kose, ako sodu bikarbonu prečesto koristimo za pranje, ona će uništiti sva prirodna ulja na tjemenu i tako će kosa izgledati beživotno i suho.

 

A. A.

 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo