Psiha

Psiha

Provedite vikend čitajući „Superjunakinje“ ili „Lily i hobotnicu“

Vikend je vrijeme opuštanja, a kako to možemo bolje nego čitanjem odličnih knjiga.

Superjunakinje

Savršena. Destruktivna. Kraljica drame. Nikad sama. Koju superjunakinju prepoznaješ u sebi?“ – ovo je pitanje kojim mlada i nadahnjujuća spisateljica, Lea Brezar, započinje svoj prvi roman „Superjunakinje“. U knjizi su predstavljena četiri arhetipa žena: saboter, prostitutka, žrtva i dijete. Književnica je svaki od njih pridala jednoj od svojih žena, odnosno posrnulih superjunakinja. Ovo je roman o ženama koje vode život misleći kako je sve u redu, kako imaju kontrolu te da nije potrebno nekada stati i pogledati oko sebe. Mi upoznajemo te četiri dame tek kada padnu na dno i završe u Psihijatrijskoj bolnici u Jankomiru. Tada saznajemo koju karakteristiku nosi svaka, što je prošla u životu te je li spremna upoznati i tu stranu sebe kako bi se izliječila. Naziv romana „Superjunakinje“ ima dvostruko značenje jer je pomalo ironičan, budući da Marlena, Katja, Ana i Jasna do trenutka kada se ne mogu više boriti misle kako je sve u redu i da su snažne. Tek onda kada posrnu, četiri žene prisiljene su pobijediti same sebe kako bi ponovno pronašle vedrinu u svojim životima te zaista postale superjunakinje.

Recenziju knjige napisala je psihologinja Ljubica Uvodić-Vranić: Roman Superjunakinje uči o važnim stvarima u životu – o krizi i kako je se može iskoristiti za napredak u psihoterapiji, o važnosti biblioterapije; o tome kako nije strašno liječiti se u bolnici na kraju grada kad se liječiš na pravi način.

O autorici:  Lea Brezar mlada je književnica, rođena u Zagrebu. Okušala se kao spisateljica dva priručnika za self-help, „Da, i?“ te „Izvan okvira“, napisala je zbirku poezije „Oda poeziji“, ali i knjigu za djecu „Crveni planet“. Danas vodi uspješnu agenciju Dhar media, zasnovanu na načelima dharmičkoga menadžmenta koja trenutno ima licencu Superbrands za Hrvatsku i Sloveniju.

Godina izdanja: 2017

Izdavač: Dhar media

Lily i hobotnica

Ne događa se često da vidite hobotnicu izbliza, kamoli u svojoj dnevnoj sobi, kamoli naprćenu na glavi vašega psa kao da je papirnati rođendanski šešir, pa sam se odmah lecnuo.“ – dio iz knjige „Lily i hobotnica“, autora Stevena Rowleyja. Ovo je roman o odličnom odnosu čovjeka i njegova najboljega prijatelja, psa. Ted je samac koji živi u Los Angelesu zajedno sa svojom dvanaestogodišnjom jazavčarkom Lily. Između odlaska na psihoterapiju i spojeve s muškarcima koje upoznaje preko interneta, vrijeme provodi razgovarajući sa svojom prijateljicom Lily s kojom raspravlja o zgodnim tipovima te igra društvene igre. „Lily i hobotnica“ je smiješan, osjećajan i debitantski roman autora Rowleyja, a također i djelomična autobiografija. Život Teda i Lily zabavan je sve dok se jednoga dana ne pojavi nepozvani gost

Smijat ćete se naglas, ali pripremite se i na potoke suza. Kako bi Lily rekla: MORAŠ! PROČITATI! OVU! KNJIGU! – The Washington Post

O autoru: Steven Rowley mladi je američki književnik koji je radio kao slobodni pisac, kolumnist i scenarist. „Lily i hobotnica“ je njegov prvi roman, ali djelo je ubrzo postalo bestseler na brojnim listama. 

Godina izdanja: 2016

Izdavač: Znanje d.o.o.

Foto: Promo

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo