Psiha

Psiha

Prva knjiga o debljini iz pera domaćeg endokrinologa

Dijete nemaju nikakvu dugotrajnu korist u liječenju debljine, jer predstavljaju krajnje dehumaniziran, ‘robotiziran’ način prehrane, koji je dugotrajno neizdrživ. Zato nikakva snaga volje ne pomaže u dugotrajnom pridržavanju dijeta, tvrdi prim. dr. sc. Jelčić.

“Ovo je prva knjiga o debljini u nas iz pera endokrinologa. Jozo Jelčić je voditelj Centra za debljinu Zavoda za endokrinologiju Interne klinike Rebro s dugogodišnjim iskustvom u liječenju debljine. Knjiga ‘Debljina – bolest stila života’ napisana je tako da je autor spojio prirodno-znanstveni i društveno-humanistički pristup bolesti koja ima duboke društvene korijene i predstavlja veliki medicinski i javnozdravstveni problem. Kroz interdisciplinarni pristup, autor prikazuje problem debljine kao kronične bolesti koju uzrokuje život u suvremenoj Zapadnoj civilizaciji”, stoji u predgovoru prof. dr. Mirka Koršića.


Propitivanje pitanja kulture, dijete, debljine i zdravlja

Na pitanje koji su uzroci debljine i može li se na njih utjecati vrlo sažet odgovor je: Znanstvena istraživanja su pokazala da je debljina bolest stila života koji je produkt današnje civilizacije. Unatoč tome, većina oboljelih živi u uvjerenju da je debljina bolest prehrane. Poremećaj prehrane zaista postoji i jedan je od neposrednih pokretača debljine, ali je on tek ‘vrh sante leda’, dok su ispod površine skrivene snažne društvene sile koje uzrokuju nezdrav stil života. Dakle, da bi se problem razumio važno je istražiti povezanosti kulture i stila života i njihovog utjecaja na prehranu, tjelesnu aktivnost i spavanje.

prim. dr. sc. Jozo Jelčić

Debljina je prva knjiga koja pokazuje rezultate studija o primjeni dijeta u liječenju i daje objašnjenje dugoročne neučinkovitosti dijeta. “Dijete nemaju nikakvu dugotrajnu korist u liječenju debljine, jer predstavljaju krajnje dehumaniziran, ‘robotiziran’ način prehrane, koji je dugotrajno neizdrživ. Zato nikakva snaga volje ne pomaže u dugotrajnom pridržavanju dijeta. Ljudska prehrana je spontana i automatizirana”, tvrdi prim. sc. Jelčić.

U knjizi su rastumačeni uzroci i mehanizmi nastanka debljine, patofiziološki mehanizmi, komplikacije, prevencija i liječenje, te prepreke i opasnosti koje stoje na tom putu. Knjiga Debljina na znanstven, a širem krugu čitatelja dostupan način, razlaže fenomen debljine i sveobuhvatnom argumentacijom uvodi čitatelja u srž problema.

Debljina je izvorno djelo, prva knjiga u nas koja se sveobuhvatno bavi problemom debljine s javnozdravstvenog, medicinskog, sociološkog, kulturološkog i gospodarskog aspekta. Ova interdisciplinarnost je novost u pristupu problemu debljine u našoj literaturi i predstavlja posebnu kvalitetu knjige, napisao je prof. dr. Mirko Koršić u predgovoru ove knjige.

Nakladnik: Algoritam

K.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo