Psiha

Psiha

Što bi se dogodilo da radimo samo osam sati na tjedan? Da, dobro ste pročitali…

Jedna je nova studija pokazala kako je rad od 8 sati u tjednu dovoljan da održimo zdravlje i osjećamo da doprinosimo društvu.

Početkom prošlog mjeseca više od 3.300 radnika diljem Engleske upravo sudjeluje u šestomjesečnom istraživanju o radu od samo 4 dana u tjednu. Želja je dokazati da tako možemo smanjiti stres, poboljšati kvalitetu života a bez utjecaja na produktivnost. 

No kada je u pitanju dobrobit radnika, stres na poslu i razgovor o radnim satima, prisjetimo se i studije od prije par godina koja je zaključila da se treba raditi samo 8 sati u tjednu. Da, dobro ste pročitali. Rezultati studije su objavljeni u magazinu Social Science & Medicine, te otkrili kako rad od 8 sati tjedno je dovoljan da se postigne opće zadovoljstvo radnika. Jednostavno rečeno, oni koji su radili 8 sati u tjednu su se osjećali sretnima jednako kao i oni koji su radili cijeli tjedan i osjećali su također kako tako doprinose društvu. 

No ipak se u većini razvijenih zemalja i dalje radi oko 40 ili više sati u tjednu i to se smatra vremenom koje je potrebno da bi se radnik osjećao dobro i mislio da pridonosi društvu i poduzeću u kojem radi. Studija je bila velika i provodila se u Velikoj Britaniji te prikupila podatke od oko 80 000 ljudi. Znanstvenici su pratili kako promjene u radnim sati utječu na metalno zdravlje radnika i željeli su odrediti u kojem trenutku su se dobrobiti počele primjećivati. Čini se da je rad od 8 sati dovoljno, a dulje radno vrijeme nije donijelo nikakve promjene. 

To je kao vitamin C, svi treba određenu dozu, ali ako uzmemo više nego trebamo, to neće donijeti nikakve dodatne dobrobiti, naveo je sociolog Daiga Kamerade, voditelj studije.

Autori studije kažu kako radi napretka tehnologije, ne samo da je moguće raditi 8 sati tjedno već da je potrebno. Još davne 1929. godine je ekonomist John Keynes predvidio da će radnicu u budućnosti raditi samo 15 sati u tjednu radi napretka tehnologije. Radniku je danas potrebno 11 sati rada kako bi napravio ono za što je radniku trebalo 50 sati 1950. godine. 

Koje bolesti najčešće ubijaju Hrvate? Liječnik otkrio bolesti, ali i objasnio gdje su pravi problemi

Pitanje je gdje je sve pošlo po krivu? 

Možda niste znali ali radno vrijeme kakvo poznajemo danas, od 8 sati, je nešto za što su se borili davno kako bi se izbjeglo iskorištavanje poslodavca, pa iako se takvo radno vrijeme poznaje još iz šesnaestog stoljeća u Španjolskoj, moderno radno vrijeme seže iz doba Industrijske revolucije – kada je radni dan trajao i do 16 sati. 

Robert Owen, proizvođač tekstila je davne 1817. godine izjavio kako je potrebno osam sati rada, osam sati rekreacije i osam sati odmora, i tako je čini rođen pojam od 40 sati radnog vremena u tjednu. 

Pilot studija koja se trenutno provodi o radu od 4 dana u tjednu je organizirana i od strane Cambridge sveučilišta i Oxford sveučilišta. Radnici će tijekom ispitivanja biti plaćeni 100 postotnim iznosom za 80 posto rada, u zamjenu za izvrsne rezultate. Juliet Schor, profesorica sociologinje na sveučilištu Boston je pojasnila kako će se analizirati odgovor zaposlenika na dodatni slobodan dan, pratiti što je sa stresom, zdravljem snom, energijom i mnogim drugim aspektima života. 

Ako i vas muči stres radi dugog radnog tjedna, sigurno zajedno s nama s nestrpljenjem čekate rezultate ove studije… Do tad nam preostaje da se nadamo.

Ove svakodnevne navike su toliko loše da predstavljaju ozbiljnu prijetnju vašem zdravlju

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo