Psiha

Psiha

Svađanje braće i sestara u djetinjstvu donosi dobrobiti kasnije u životu

Braća i sestre su poput pasa i mačaka, svađaju se većinu djetinjstva, ali i u kasnijim godinama života

Tko je na redu za igranje igrice, čija je igračka, tko će pojesti zadnji komad torte ili nešto sasvim drugo… Čini se da baš te svađe pomažu da u odrasloj dobi postanete bolji ljudi. Naime istraživanje provedeno na Sveučilištu Cambridge pokazalo je kako zdrava doza svađe među djecom ima mnogo prednosti za mentalni i emocionalni rast kao i razvoj socijalnih vještina. 

Znanstvenici upozoravaju – bolest crijeva i infekcije prijete parovima koji se svađaju i kritiziraju

Ipak treba povući granicu

Istraživanje su nazvali “Toddlers Up”, a trajalo je pet godina. Proučavali su kognitivni i socijalni napredak djece stare između dvije i šest godina. Ukupno je sudjelovalo 140 djece i došli do iznenađujućih rezultata. Braća i sestre na osobu imaju pozitivan utjecaj u ranom razvoju, čak i ako je odnos dosta temperamentan. 

Naravno, treba isključiti agresivno i kompleksno svađanje među braćom i sestrama. Takvo može dovesti do problematičnog ponašanja. No blaži oblici svađanja osigurat će zdravo odrastanje. 

Kako preživjeti godišnji odmor uz partnera koji vas izluđuje

Stručanjaci su rekli da što se djeca više ljude jedno na drugo, više će neučiti o reguliranju emocija i kako one utječu na druge. Naravno, negdje treba povući granicu. Uporno nasilje veliki je problem i upućivati na agresivno dijete koje će maltretirati vršnjake.

Foto: Shutterstock

N.C.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo